• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

"Olyan nincs, hogy béremelés nélkül maradjon szakdolgozó"

Lapszemle 2024.02.21 Forrás: Népszava Online

Az alapbért kell átlagosan húsz százalékkal emelni és az alapján a pótlékokkal a havi jövedelmet kiegészíteni.

Az egészségügyért felelős államtitkár a kórházi adósságokkal kapcsolatban azt mondta, hogy reményei szerint márciusban újabb tartozásrendezés lesz - írja a népszava.hu.

Márciusban várható egy újabb kórház adósságrendezés, átalakul az intézmények finanszírozása, és rendezik a köz és állami ellátások viszonyát – egyebek mellett erről beszélt Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár a Magyar Kórházszövetség keddi konferenciáján.

Olyan nincs, hogy béremelés nélkül maradjon szakdolgozó  – közölte Takács Péter a fórumon a jövő hónapban esedékes szakdolgozói béremeléssel kapcsolatban. - Az alapbért kell átlagosan húsz százalékkal emelni és az alapján a pótlékokkal a havi jövedelmet kiegészíteni – próbálta eloszlatni a politikus a szakdolgozók egyik félelmét. Tehát nem igaz az, hogy attól fog emelkedni az alapbér, hogy pusztán beépítik a pótlékokat.

Hozzátette: természetesen az összes olyan keresetkiegészítés, ami valamilyen egyéb jogszabály alapján kapnak az érintettek, az továbbra is adható. A csak munkáltatói döntés alapján járó kiegészítéseknél viszont már a kórház- és gazdasági igazgatónak mérlegelnie kell, hogy a kórház likviditási helyzete a béremelés után milyen mértékben engedi ezek kifizetését.

Az állami egészségügyi rendszer folyamatban lévő átalakításával kapcsolatban az államtitkár jelezte, hogy az Országos Kórházi Főigazgatóság, mint praxiskezelő hozzálátott a háziorvosi körzethatárok kijelöléséhez. Ez azt jelenti, hogy a betöltetlen kisméretű praxisokat beolvasztják a nagyobb praxisokba. 

Takács Péter szerint: „amit eddig az önkormányzatok nem végeztek el, mi most megcsináljuk.” Az átalakítás részeként változik majd a finanszírozás. Mint mondta: találtak olyan praxist, amelyben 319 főre 83 éves doktor bácsi egy fiatalos, 81 éves asszisztenssel kap 4 millió forint fölötti praxis finanszírozást. Ez a finanszírozás igazságtalan azon fiatalabb házorvosokkal, akik két és félezer beteget látnak el ugyanennyi pénzért. Közölte azt is, hogy 2028-ig a fenntarthatatlan 300-400 fős praxisok megszűnnek. 

Addig kell eldöntenie a pici betöltött praxissal rendelkező orvosoknak, akik nem is helyettesítenek máshol, hogy kívánják-e folytatni a munkát, vagy sem. Ha igen, akkor nagyobb terület ellátást kell vállalniuk.

Bejelentette, hogy a védőnői rendszer körzethatárait is megigazítják, és azt is hozzátette: „amikor a védőnői rendszert behúztuk az állami védőháló alá, volt mindenféle riogatás, meg hisztériakeltés” ennek ellenére most „százzal több védőnő dolgozik állami alkalmazásban, mint az átalakítás előtt.”

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink