• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Olykor a mentőknek is jól jön a civilek segítsége

Lapszemle 2018.08.25 Forrás: szoljon.hu
Olykor a mentőknek is jól jön a civilek segítsége

A baleset a Tisza olyan szakaszán történt, amely sem szárazföldön, sem levegőből nem volt megközelíthető.

A mentős értünk van, bennünket szolgál – ahogy a nevében is áll: a mentésünkre rendeltetett. Rohan, ha baj van, szirénázva száguld a forgalomban, olykor önmagát is veszélyeztetve, értünk, írja a szoljon.hu.

A nehezen hozzáférhető sérültek megközelítésekor például ez különösen fontos. Kardos József, a megyei mentőszolgálat vezető mentőtisztje a nemrég történt tiszai baleset kapcsán mondott köszönetet mindezért.

– Jól példázza a komoly összefogást az a sikeres mentés, melyet a Tiszán hajtottunk végre nemrégiben – mondta. – Példaértékű volt a civil emberek összefogása. Nagyon sokat segítettek, főleg egy hajótulajdonos. Bár ismeretlen számomra, mindenképpen szeretnék köszönetet mondani neki.

Kardos József így idézte fel a történteket: a kora délutáni órákban érkezett segélyhívás az Országos Mentőszolgálat szolnoki mentésirányító csoportjához, hogy egy 19 éves fiú fürdőzés közben egy csónakból sekély vízbe ugrott fejest a Tisza folyóba, majd ezután a víz felszínén mozdulatlanul lebegett.

A helyszín a Tisza bal partján, egy olyan szakaszon volt, amely – a helyszínen lévő fürdőzők szerint – sem szárazföldön, sem levegőből nem volt megközelíthető. Egy, a sérült közelében tartózkodó hajótulajdonos felajánlotta, hogy nagy teljesítményű és méretű hajójával Szolnokra hajózik, és onnan a kárhelyre szállítja az esetkocsi személyzetét és felszerelését.

A vízirendőrségnek egy kisebb méretű motorcsónakja állt készenlétben, mely nem rendelkezett olyan tulajdonságokkal, amely a személyzetet és a felszerelést is a helyszínre tudta volna szállítani, illetve a sérült elhelyezését nem lehetett volna megoldani a mentés alatt, ezért a mentésirányító azt kérte tőlük, hogy ők is menjenek a helyszínre, és segítsenek a sérült mozgatásban.

A sérült legalább 20–25 perce már mozdulatlan állapotban feküdt a 28 fokos vízben, és a fenyegető hipothermia miatt az esetkocsi személyzete a civil vízi jármű igénybevétele mellett döntött.

A helyszínre érkezve a mentőszemélyzet tapasztalta, hogy a fiatalembernek szakszerűen rögzítették a nyakát, a fejét a víz fölött tartják, ahogy a mentésirányító utasította őket.

A szükséges azonnali ellátás után a helyszínen lévő civil segítőkkel az igénybe vett vízi járműbe helyezték a sérültet, majd a Szolnokon, a csónakkikötőben hátrahagyott mentőkocsihoz szállították.

Ez a példaértékű emberi összefogás nagy segítséget jelentett a sérült felderítésében, a szakemberek – más módon járhatatlan – helyszínre juttatásában és a szakszerű ellátásban, majd kórházba szállításban.

 

Legolvasottabb cikkeink