• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Meleg helyzetben a véradás: apad a donorok száma

Lapszemle 2018.08.25 Forrás: nool.hu
Meleg helyzetben a véradás: apad a donorok száma

A tavalyi adatokkal összevetve a salgótarjáni, a pásztói, valamint a rétsági járásban nőtt a véradók száma.

Évente átlagosan közel tízezer egység vérrel és hétezer donorral veszi ki a részét az országos ellátásból Nógrád megye. Nagy szükség van az önzetlen segítőkre, azonban nyáron mintha kicsit megállna az élet e téren, írja a nool.hu.

– Évről évre általános tapasztalat, hogy a nyári hónapokban kevesebben adnak vért, hiszen a donorok közül sokan elutaznak, szabadságra mennek, ezáltal nehezen érhetők utol. Ráadásul ebben az időszakban a balesetek száma is megnő, ami még szükségesebbé teszi a véradók számának növelését – mondta Szilágyi Leonóra. A Magyar Vöröskereszt Nógrád megyei igazgatója hozzátette: a véradás pótolhatatlan, semmi által nem helyettesíthető. Azok az emberek, akik megjelennek egy-egy váradáson önzetlenül teszik, és nem várnak el cserébe semmit, ennek ellenére a megyei vöröskereszt apró ajándékokkal szeretné jelezni, hogy értékelik életmentő tevékenységüket.

Erre azonban nem mindig van lehetőség, ugyanis a Magyar Vöröskereszt állami támogatása a véradásszervezés költségeinek csupán egyharmadát fedezi. Országos és megyei szinten adománygyűjtéssel, pályázatokkal, s egyéb forrásteremtési eszközökkel próbálják megszervezni a segítségnyújtást, illetve megbecsülni a donorokat, akik száma egyre csökken.

Közel félmillió egység vér kellene

– Hazánkban jelenleg mintegy 480 ezer egység vérre van szükség, ami Nógrád megyei pótlásokat is igényel. A segítségnyújtásnak ez a formája csak 30–35 percet vesz igénybe. A nők évente négyszer, a férfiak pedig ötször adhatnak vért. Mindenki lehet donor, aki egészségesnek érzi magát, rendelkezik a szükséges iratokkal, elmúlt 18, de még nincs 65 éves – mondta ­Szilágyi Leonóra. A vöröskereszt megyei igazgatója hozzátette: a toborzásban az elsődleges partnerek a helyi önkormányzatok, általuk az iskolák és a művelődési házak, a védőnői hálózat, valamint az egészségügyi dolgozók. A térítésmentes véradóhely biztosításában, a kiértesítések eljuttatásában és a személyes megszólításban kulcsfontosságú szerepük van.

Nógrádban 2018 első félévében összesen 4895 donorképes állampolgár, míg tavaly ugyanezen időszakban 4698 jelent meg véradásokon. Idén a legtöbb donor, 1568 a salgótarjáni járásban jelentkezett, ezt követi a balassagyarmati 1069, a szécsényi 693, a rétsági 660, a pásztói 597, majd végül a bátonyterenyei járás 301 véradóval.

A tavalyi adatokra visszatekintve a salgótarjáni, a pásztói, valamint a rétsági járásban idén nőtt a donorok száma, a többiben viszont csökkenés mutatható ki.

Legolvasottabb cikkeink