• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Öngólt lőttek az orvosok nyugdíjba kényszerítésével

Lapszemle Forrás: Magyar Nemzet

Éger István: nem engedélyezni kell, hanem megkérni őket, hogy gyógyítsanak, mert nincs, aki ellássa a betegeket.

– Az orvosok és ápolók nyugdíjazásával kapcsolatos szabályozás már a megalkotása pillanatában is a jogalkotók hozzá nem értését tükrözte. Már akkor is hangsúlyoztuk, hogy ezt semmiképp nem szabadna bevezetni, mert ez öngól, ami mindenkinek kárára lesz – fogalmazott a Magyar Nemzetben Éger István.

A Magyar Orvosi Kamara elnöke ezt azzal kapcsolatban fejtette ki, hogy a kormánypárti Magyar Idők megírta: négy év alatt több mint ötezer nyugdíjaskorú orvos és ápoló kapott mentességet azon kormányhatározat alól, amely szerint a nyugdíjkorhatárt elért közalkalmazottaknak választaniuk kell a nyugdíj és a munka között. A „szerencsések" dolgozhatnak, és bár átmenetileg nem folyósítják nekik a nyugdíjat, a jövedelemkiesés ellentételezésére kompenzációt kapnak a központi költségvetésből. De akadtak olyanok is, akiknek a továbbfoglalkoztatási kérelmét elutasították, pedig az ágazatban óriási a szakemberhiány.

– Nem elég, hogy nem fizették meg az orvosokat, még szélnek eresztették azokat az időseket is, akik taníthatták volna a fiatalokat – fogalmazott Éger. Mint mondta, nem kellene megalázni az időseket azzal, hogy nekik kell kérvényezni, hogy dolgozhassanak; épphogy őket kellene megkérni arra, hogy gyógyítsanak, mert nincs, aki ellássa a betegeket.

Akkor ezt sokszor elmondtuk, de senkit nem érdekelt. Most a számok minket igazolnak – tette hozzá a kamara elnöke. Éger István kitért arra is, hogy 65 évesen – a nyugdíjkorhatárt elérve – még bőven munkaképes egy orvos, és valószínűleg idővel egyre több egészségügyi dolgozó kéri majd, hogy ennél idősebb korban is tovább vállalhasson munkát.

Az egyetlen megoldás ezért az lenne, ha az ominózus rendeletet törölnék. – Az egészségügyet teljes mértékben mentesíteni kellene egy ilyen szabályozás alól. Vagyis: korlátlanul dolgozhasson, aki akar; úgy, hogy közben a nyugdíjat is igénybe veheti – hívta fel a figyelmet.

A háziorvosok között jelenleg is gyakori, hogy 70 vagy akár 80 éves korban is visznek még praxist, és mivel az alapellátásban évről évre egyre jelentősebb problémákat okoz az elöregedés, a betegeknek óriási szüksége van rájuk. Nélkülük ugyanis tovább duzzadna a betöltetlen praxisok több százas listája - írta a lap.

Legolvasottabb cikkeink