• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Onkokardiológia és az új terápiás lehetőség

Lapszemle Forrás: eco.hu

Az Uzsoki új centrumával a tumoros betegek életben maradási esélye és életminősége jelentősen javíthatók.

Egy az Egyesült Államokban publikált tanulmány szerint a vizsgált daganatos betegek 49 százalékánál a halál közvetlen oka nem a tumor, hanem más, többnyire szív- és érrendszeri megbetegedés. A tumoros megbetegedések során alkalmazott sugárterápia ugyanis károsítja az ereket, mellkasi besugárzásnál pedig jelentős a szívbetegség kialakulásának kockázata. A budapesti betegek ellátásában az Uzsoki Utcai Kórház új, Magyarországon egyedülálló Onkokardiológiai Endovaszkuláris Centruma jelenthet áttörést, ahol a rákos betegek komplex ellátást kaphatnak. A fejlesztés azért is fontos, mert Budapest nem csak nemzetközi összehasonlításban, hanem a vidéki nagyvárosokhoz képest is rosszul ellátott területnek számít a szívkatéteres laborok számát és elérhetőségét tekintve - írta az eco.hu.

Dr. Édes István, a Debreceni Egyetem Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikájának igazgatója, valamint az Uzsoki Kórház Onkokardiológiai Endovaszkuláris Laborjának orvosigazgatója szerint az onkokardiológia nemzetközi szinten is friss tudományos határterület, ám egyre nagyobb számban ismerik fel a fontosságát, ugyanis ezzel a tumoros betegek életben maradási esélye és életminősége jelentősen javítható. Külföldi szakmai konferenciákon egyre több szó esik az onkokardiológia fejlődéséről.

A budapesti Uzsoki Utcai Kórház a maga 2,4 milliós ellátási körzetével a második legnagyobb onkológiai központ Magyarországon, ezért Ficzere Andrea főigazgató szerint különösen fontos, hogy az országban elsőként itt jött létre olyan Onkokardiológiai Endovaszkuláris Centrum, ahol a rákos betegek szív- és érrendszeri problémáit az alapbetegséggel együtt tudják kezelni

A fejlesztés a kórház körzetes betegeinek ellátását biztosítja, akik számára a szívkatéteres beavatkozásoknál általánosnak számító egy-másfél hónap várakozási idő egy-két hétre rövidül. A centrum műtéti kapacitása bővíthető, így amennyiben a szakma igényt tart erre a későbbiekben, besegíthet a főváros sürgősségi kardiológiai ellátásába is.

Dr. Sármán Balázs, a centrumvezető szakorvosa szerint óriási az igény az új kapacitásra, az indulás első hónapja alatt hetven körzetes beteget láttak el, akik közül húsz instabil – szívinfarktus közeli állapotú – volt, míg három páciensen életmentő beavatkozást hajtottak végre. Mivel induló laborról van szó, jelenleg folyik a területi háziorvosok és szakrendelők tájékoztatása az új centrumról, hogy a betegeiket szükség esetén ide irányítsák át.