• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Onkológusok nyílt levele a miniszternek

Lapszemle Forrás: Népszabadság

Az onkológiai intézetből távozó orvosok nyílt levelet írtak a miniszternek.

Az egészségügyi miniszter tévényilatkozatában személyes konfliktusnak minősítette az onkológiai intézetben kialakult botrányt. Az onnan távozni kényszerülő orvosok nyílt levélben tiltakoznak, soraikat a Népszabadság idézi.

Székely Tamás a Napkelte műsorában azt mondta, " Azt gondolom, hogy ott egy személyes konfliktus volt. Volt egy kolléga, aki körülbelül egy évvel ezelőtt az egyik fővárosi kórház osztályvezető főorvosaként elment szintén osztályvezető főorvosnak az Országos Onkológiai Intézetbe. És akkor egy év után, azt kell, hogy mondjam kiderült, hogy ez nem volt egy feltétlen jó döntés. Az onkológiai intézetben egy abszolút speciális feltételrendszer van, ami alatt azt kell érteni, hogy szinte csakis és kizárólag, az esetek körülbelül 99 százalékában daganatos betegekkel foglalkoznak, de egy közkórház nőgyógyászati osztálya nem ilyen jellegű. Ugye, ott van szülészet, vannak egészséges nők is, nem csak daganatos betegek. A konfliktusforrás tulajdonképpen ebből adódott... Azok a kollégák, akik ott maradtak az osztályon és akik egyébként ott dolgoztak azelőtt is, el tudják látni az összes olyan műtétet, ami csak az onkológiai intézetben végezhető..."

Ungár László főorvos nyílt levélben kommentálta a tárcavezető kijelentéseit.

"Augusztus 11-én az MTV Napkelte-Vendégasztal műsorában Székely Tamás miniszter úr az Országos Onkológiai Intézet nőgyógyászati onkológiai osztályán kialakult helyzetről olyan nyilatkozatot tett, ami az ügyben részt vevő kollégákra nézve sértő és valótlan állításokat tartalmaz, s citált olyan kijelentéseket az intézetből távozott kollégáktól, amit ők nem tettek, és amitől elhatárolódnak" - írja az orvoscsapat nevében Ungár László.

"A miniszter állítása szerint az intézetben kialakult konfliktus olyan személyes jellegű okból fakadt, ami az országos intézet speciális, onkológiai profiljából adódott. Kijelentése azt sugallta, mintha a távozó főorvosokat a nem onkológiai betegek ellátásának hiánya motiválta volna. Mindkét állítás: a konfliktus személyes jellege és a feltételezett oka olyan rágalom, melyet az érintett orvosok visszautasítanak.

A miniszter azt is állította, hogy az országos intézetben a betegforgalom korlátozás nélkül történt az elmúlt időszakban. Kétségtelen, hogy a távozásukkal tiltakozó kollégák körül kirobbant nyilvános vita kapcsán született (...) főigazgatói körlevél a betegfelvételi korlátozáson ésszerű módon enyhített, de az azt megelőző körlevelek egyértelműen tanúsítják a korlátozást. A főigazgató a korlátozásokkal kapcsolatban kérdést feltevő kollégák egyikét megalázó módon leváltotta, az osztályvezetőt felügyelet alá helyezte, harmadik kollégájukat pedig elbocsátással fenyegette" - állítja az orvos.
"A miniszter azt is kijelentette, hogy speciális műtéteket az orvoscsoport odaérkezése előtt és után ugyanúgy folytat majd az országos intézet orvoscsoportja. Elkerülte a miniszter úr figyelmét, hogy az általa említett nőgyógyászati onkológiai speciális műtétek többségét Budapesten ez az orvoscsoport végzi a mindenkori munkahelyén. Az országos intézet a továbbiakban nem szorul betegfelvételi korlátozásra, mert ezeket a betegeket az ország legtöbb nőgyógyászati osztályáról továbbra is a nemzetközi hírű orvoscsoport régi-új munkahelyére, a főváros kórházaiba irányítják."


Elutasítjuk miniszter úr lekicsinylő véleményét az intézetből távozó orvosokkal kapcsolatban, és elutasítjuk, hogy az intézetben kialakult helyzetért a távozó orvosokat tegyék felelőssé" - zárul a nyílt levél.

A most és korábban távozó orvosok listája a lapban

Legolvasottabb cikkeink