Az adatok elemzése során számos olyan fehérjét azonosítottak, amelyek potenciálisan növelhetik, vagy csökkenthetik a Covid kockázatát.
Már a koronavírus első hullámában kiderült, hogy – eltekintve a kortól, bizonyos alapbetegségektől és például olyan rizikófaktoroktól, mint a dohányzás – vannak, akik könnyebben megfertőződnek, és jobban meg is viseli őket a koronavírus. A Covid-megbetegedés súlyosságában azonban más, kevéssé ismert biológiai tényezők is szerepet játszanak – írta meg egy nemzetközi tudóscsapat a The Conversation magazinban, - ismertette a hvg.hu. Ilyen például a több ezer, vérben keringő fehérje.
A szakemberek egy speciális technikával több mint 3000 vérplazma-fehérjét tekintettek át. Azt vizsgálták, hogy milyen gének kapcsolódnak a vérben lévő fehérjékhez (miután a gének nem változnak az ember élete során). Vizsgálataikban áttekintették az egész genomra (a szervezet teljes, DNS-be kódolt örökítő információja) kiterjedő asszociációs kutatások eredményeit, hogy feltárhassák a gének és a súlyos Covid kockázata közötti kapcsolatot.
Az adatok elemzése során számos olyan fehérjét azonosítottak, amelyek potenciálisan növelhetik, vagy csökkenthetik a Covid kockázatát. A szakemberek példát is említenek. Ezekről a teljes cikkben olvashat.