• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Orbán is állást foglalt

Lapszemle Forrás: Népszava

Március első hetében tárgyal a Semmelweis-tervről az Orbán-kormány.

Így az egészségügyi kormányzat vitairata hivatalos kormányprogrammá is válhat, noha a megvalósítás üteme ettől még nem gyorsul fel. A háromnapos kormánypárti frakcióülésen Szócska Miklós egészségügyi államtitkár bejelentette: májusban elkészülnek azok a kodifikált javaslatok, melyek az országos betegellátási rendszer átalakítását célozzák.

Bár a Népszavának voltak olyan információi, hogy Szócska és fideszes politikusok keményen egymásnak mentek az egészségügyi átalakítások miatt, Lázár János ezt cáfolta. A nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője azt mondta: jó hangulatú, konstruktív beszélgetés volt a témában, az államtitkár ugyanis már 11 megyében tartott egyeztetéseket, ezekről számolt be a frakcióknak.

Korábban sokat lehetett hallani arról, megyei és nagyvárosi Fidesz-erők ódzkodnak a Semmelweis-vitairat bizonyos intézkedéseitől, ezért Orbán Viktor úgy határozott, csak májusban döntenek a fővárosi és az országos egészségügy átalakításáról. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy Tarlós István és az illetékes államtitkár között ne születhessen egyezség a 12 fővárosi tulajdonú kórház állami kézbeadásáról, a hírek szerint ugyanis jelenleg a Fidesz vezetése a terv pártján áll.

A frakcióülésen az oktatás átalakítása is téma volt. Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár előadását állítólag heves fideszes reakciók fogadták, így ebben a kérdésben sem hoztak konkrét döntést. Lázár közlése szerint nagy konzultáció zajlott, amely „Hoffmann Rózsának is tanulságul szolgálhatott".

A frakcióvezető szavai nem véletlenül tűnhetnek ironikusnak, miután - kormánypárti beszámolók szerint - Pokorni Zoltán gyakorlatilag lemosta az államtitkárt kritikáival és azzal, hogy hazugságon kapta. A parlament oktatási bizottságának elnöke szerint ugyanis a pedagógus-életpályamodell anélkül számol 50-60 ezer új pedagógus felvételével, hogy megmutatná, honnan teremtenék elő hozzá a szükséges 130 milliárd forintot.

Hoffmann kikérte magának az állítást, és közölte, a volt szakminiszter „nem létező" számokat puffogtat. Erre Pokorni elővett egy papírt, amely ilyen háttérszámítást jegyzett, és amelyen Hoffmann aláírása szerepelt.

A vitába állítólag maga Orbán is beleszólt, s noha a kormányfő minden kifogásban a Fidesz-alelnöknek adott igazat, azt is közölte, a kereszténydemokrata államtitkár koncepciója alkalmas arra, amit elvárt tőle.

Legolvasottabb cikkeink