• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Orbán nem tekint ellenségesen a kivándorolt magyarokra

Lapszemle Forrás: Népszabadság Online

A diplomásoknak a saját befizetéseikből kell működtetniük a felsőoktatást.

Mi nem az el lehet innen menni véleményt valljuk, hanem a vissza lehet ide jönni pártján állunk – jelentette ki a külföldön munkát vállaló magyarokra utalva Orbán Viktor miniszterelnök Debrecenben. Jó hír, hogy a kormány nem ellenséges velük. A magyar felsőoktatás rendszerét azért kell átalakítani, mert azt jelenleg sok esetben túlburjánzó szakkínálat, párhuzamosságok, megkérdőjelezhető teljesítmény és különböző szolgáltatások alacsony színvonala jellemzi – emelte ki Orbán Viktor miniszterelnök tegnap a Debreceni Egyetemen megrendezett Magyar Rektori Konferencián – írja a Népszabadság – online.

A versenyképesség és a szabadság a kormány két legfontosabb eszménye, s ezeknek megfelelően kell kialakítani a felsőoktatás új rendszerét is – vélekedett a kormányfő. Mint mondta, a felsőoktatásban ma minőségi képzés helyett tömegtermelés folyik, de ezen változtatni kell, hiszen a folytonosság és a kiszámíthatóság jegyében világviszonylatban is versenyképes, munkaalapú társadalmat kell létrehozni, s ennek egyik kulcsa a minőségi felsőoktatás megteremtése.

A korszerűsítés és a stabilitás az önfenntartó rendszer révén lehetséges, de – mint fogalmazott – szó sincs róla, hogy a felsőoktatásból teljes egészében ki kell vonni a közpénzt, viszont csak oda kell juttatni belőle, ahol nincs más megoldás. A diákhitel rendszerét méltatta Orbán Viktor, mert úgy véli, az mindenkinek igazságosan lehetőséget teremt arra, hogy finanszírozni lehessen a továbbtanulás költségeit. Hozzátette: a diplomásoknak a saját befizetéseikből kell működtetniük a felsőoktatást – tette hozzá a miniszterelnök, aki a Magyarországon tanuló külföldi diákokkal kapcsolatban elmondta: el kell érni, hogy a számuk megtriplázódjon, s elérje a hatvanezer főt.

Orbán Viktor a külföldön munkát vállaló magyar állampolgárokra is kitért. Mint mondta, az "agyelszívás" sajnos mindennapos jelenség, ám – mint fogalmazott – "mi nem tekintünk ellenségesen azokra, akik ideiglenesen elhagyják az országot". Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök egyik elhíresült mondatára utalva Orbán úgy fogalmazott: "mi nem az el lehet innen menni véleményt valljuk, hanem a vissza lehet ide jönni pártján állunk". A kormány által kialakítani kívánt versenyképes és szabad ország egyik legfontosabb erőforrása az újjászervezett felsőoktatás lesz – emelte ki beszédének végén a miniszterelnök.

Orbán Viktor beszéde - teljes leirat