• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Orvossorsok egy kötetben – Ki fog itt gyógyítani?

Lapszemle Forrás: Délmagyarország Online

Látlelet a magyar egészségügy helyzetéről, orvosi sorsokon keresztül.

Látlelet a magyar egészségügy helyzetéről, orvosi sorsokon keresztül – így foglalható össze Szekszárdi Miklós Mi is emberek vagyunk című könyve, amely a Medicina Kiadó gondozásában jelent meg. A tizenhat éve egészségügyi újságíróként, a Diagnózis című televíziós magazin szerkesztőjeként dolgozó szerző húsz szegedi orvost szólaltat meg a kötetben, különböző szakterületek képviselőit, például gyermekpszichiátert, urológust, szülész-nőgyógyászt, kardiológust, gyermekgyógyászt, onkológust, belgyógyászt, idegsebészt – írja a Délmagyar – online.

Van, aki az egészségügy alulfinanszírozottságának az ötvenes évekre visszanyúló és máig ható okait, vagy éppen az orvos-beteg ellentét kialakulását boncolgatja, míg más az orvoshiány miatt kesereg. „A fiatalok mind elmennek; itt maradunk mi, öregek, amíg élünk, aztán ha mi is kidőlünk vagy meghalunk, akkor ki fogja ezt a nemzetet gyógyítani?" – teszi fel a kérdést Pajor László, az urológiai klinika vezetője. A megszólaltatott orvosok a mindennapi küzdelmekről, sikerekről és kudarcokról is beszélnek, és arról is, hogy ők is emberből vannak. A szerző mintegy válaszként írta meg könyvét Kende Péter műhibákról szóló, nagy vihart kavart, Mik vagytok ti, istenek? című munkájára – húzza alá a lap.

Az orvosoknak és betegeknek is sok tanulsággal szolgáló kötetet tegnap este 6 órakor mutatta be a szerző az érdeklődőknek a szegedi egyetem orvoskarának dékáni hivatalában.

„Kende Péter könyve mintegy félszáz orvosi műhibával végződő esetet dolgozott fel, amelyek öt év alatt fordultak elő. Írásából erősen hiányoltam például az arányok bemutatását: öt év alatt összesen hány orvos-beteg találkozás történt, amelyből ez az ötven balszerencsésen végződött? Ugyanakkor hány embert gyógyítottak meg sikeresen ennyi idő alatt? Tisztában vagyok vele, akivel vagy akinek a hozzátartozójával történik egy műhiba, annak az az egy is sok. De nem mindegy, hogy egy gombostűt egy marék szénában vagy egy szénakazalban találunk" – így összegzi véleményét az előszóban a kötet szerzője, Szekszárdi Miklós, aki úgy is mint „gyakorlott" páciens, aki 1986 óta szenved gyógyíthatatlan, krónikus betegségben, az ezerarcú kórként is emlegetett sclerosis multiplexben, és aki két éven át nézte tehetetlenül nővére kilátástalan viaskodását a rákkal. Bizonyára ezért is tudja ez a könyv hozzánk, laikusokhoz közelebb hozni az orvosok zárt világát, és megmutatni: ők is emberek – emeli ki a lap.