• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Óriási összeg tűnhet el az egészségügyből

Lapszemle Forrás: hvg.hu - Napi Gazdasági Online

Akár 15-25 milliárd forint is kieshet az egészségpénztári adóterhek tervezett növelése miatt.

„50 milliárd forintos forrásukkal az egészségpénztárak a magyar egészségügy egyik legnagyobb finanszírozói, szervezői. Teszik mindezt átlátható módon, számlák ellenében, ezzel is tovább „fehérítve" a teljes szakmát" – mondta Váradi Péter, a Prémium Pénztárak igazgatótanácsának elnöke egy csütörtöki sajtóbeszélgetésen. „A cafeteria rendszeren belül az egészségpénztár adóterheinek növelése igen veszélyes kezdeményezés, hiszen oda vezethet, hogy az egészségpénztári befizetések 80 százalékát kitevő munkáltató befizetéseknek elvész a fele. Az egészségügyből pedig – az elsődleges becslések szerint – eltűnik, vagy feketévé válik 15-25 milliárd forint" - idézte a hvg.hu.

Szerinte egy olyan országban, ahol az egészségügyi ellátás 35 százalékát már így is saját zsebből finanszírozzák az emberek, ez nagyon nagy összeg. "Elsősorban a minimálbér környékén keresők mondanak majd le az egészségmegőrző kezelésekről, a magánorvosi, fogorvosi kezelésekről és gyógyszerekről, hiszen számukra ez az egyetlen forrás az egészségügyre" – tette hozzá.

Az önkéntes kasszák is az adóemelés mellőzését kérik
A Stabilitás Pénztárszövetség azt javasolja, hogy az önkéntes nyugdíjpénztárak és az egészségkasszák a cafeteria-rendszerben tervezett változtatások során mentesüljenek az adóemelés alól. Beszámolnak arról is, hogy az önkéntes nyugdíjkasszák vagyona szeptember végén 978 milliárd forint volt, egy év alatt 11 százalékkal nőtt - idézte az MTI hírét a Napi Gazdaság Online.

A Stabilitás javaslata az, hogy az önkéntes nyugdíj- és egészségpénztári munkáltatói támogatás a Fidesz-KDNP által javasolt évi 200 ezer forintos cafeteria-kereten felül is változatlan feltételek mellett választható béren kívüli juttatás legyen.

Lehoczky László, a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke szerint, ha az önkéntes pénztárakra vonatkozó szabályozás változatlan marad, az lehetőséget biztosít a hosszú távú nyugdíjcélú megtakarítási forma további népszerűsítésére, egyben megoldást kínálhat az elöregedő társadalom miatti nyugdíjkihívásokra. Az egészségpénztárak esetében az esetleges szigorítás a pénztárszövetség szerint akár meg is felezheti a munkáltatói befizetéseket, ez pedig az egészségügyben legalább 15-25 milliárd forintos forráskivonást eredményezne.