• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Orvos- és nővérhiány? Volt és van!

Lapszemle Forrás: index.hu

Az átmeneti vagy tartós munkaerőhiányról az egészségügyben most különösen nehéz adatokat beszerezni.

A kórházakban tapasztalható nővérhiányról szóló legutóbbi híreket nagy elánnal igyekeztek cáfolni az állami irányítás alá vont intézmények. Pedig az orvos- és nővérhiány régóta létező probléma. Ezzel az üggyel az a két hete megjelent kormányzati elemzés is részletesen foglalkozik, amely a magyar egészségügy helyzetét mérte fel. Az EU átlagához képest 25 százalékkal kevesebb a magyar kórházakban az ápoló. Budapesten ugyan sokan vannak, de legalább kétezren nyugdíjhoz közeli korban – írja az Index a MÉRTÉK tanulmányra hivatkozva.

Hivatalosan valószínűleg soha nem fogjuk megtudni, milyen mértékű egyes kórházakban a nővérhiány. Az elmúlt héten két olyan hír is megjelent, amit aztán gyorsan igyekeztek cáfolni a mára teljesen állami irányítás alá vont kórházak. A reakciókat mintha ugyanarra a sablonra írták volna a budapesti Jahn Ferenc Kórházban és a jászberényi Szent Erzsébet Kórházban.

Megjelentek hírek arról is, hogy a súlyos orvoshiány miatt a Nyírő Gyula Kórház zárja be a nyárra a belgyógyászati osztálya felét, szerdán pedig arról írt a Hvg.hu, hogy június végén bezár a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Geriátriai és Krónikus Osztályának férfi részlege a munkaerőhiány miatt, de ezt a kórház hivatalosan nem erősítette meg.

Amúgy semmi különös nincs abban, hogy nincs elég orvos és ápoló. Így van ez tíz-húsz éve legalább. Abban sincs semmi különös, ha egy munkahelyről emberek mennek el egy jobban fizető állásba. A kérdés csak az, jön-e helyükre valaki. Egy kórházban azonban az átmeneti munkaerőhiány is komoly gondokat okozhat. Arról nem is beszélve, hogy az egészségügyi rendeletek komoly feltételeket határoznak meg arra, hány ápolónak, szakorvosnak kellene lenni az egyes osztályokon. Tudható, hogy ezt a legtöbb kórház alig-alig tudja teljesíteni.

Az átmeneti vagy tartós munkaerőhiányról az egészségügyben most különösen nehéz adatokat beszerezni. A kormányzat láthatóan minden módon igyekszik elkerülni azt, hogy ez téma legyen a közéletben. Az Index információi szerint a propagandaminisztérium irányelvei szerint a választásokig hátralévő időben kerülni kell minden, az egészségüggyel kapcsolatos negatív hírt.

További részletek az Idexen.

Legolvasottabb cikkeink