• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Orvosegyetemistaként segített a tesztelésben

Lapszemle 2020.12.12 Forrás: Telex
Orvosegyetemistaként segített a tesztelésben

"Volt olyan tanár, aki azzal érvelt nekünk, hogy pont a teszttel fertőzzük meg őket, hogy maguk a tesztelők se tudják, de valójában ők fertőzik meg az időseket is.”

Az orvosi pálya iránti elhivatottságból szívesen részt vett egyetemistaként az oktatási intézmények dolgozóinak tesztelésén a Telex névtelenséget kérő forrása, aki az előírt mintavételek után esténként vagy a számonkérésekre készült, vagy éppen vizsgázott, aztán egyszer csak neki is pozitív lett a koronavírustesztje, írja a Telex.

Országszerte mintegy ezer csapat több mint tízezer helyszínen tesztelt, ahol összesen 181 506-an teszteltették magukat. A minták 2,44 százaléka lett pozitív, ami 4436 főt jelent összesen.

A lap forrása azonban már korábban is említette, hogy a tanárok és más iskolai dolgozók meglepően gyakran visszautasították a tesztet. A tömeges tesztelés eredményeinek ismertetésekor ki is derült, hogy a köznevelési intézmények dolgozóinak nagyjából negyede nem vett részt a tesztelésen. Az illetékes államtitkár ki is mondta, hogy nagyobb részvételi arányra számított az operatív törzs.

A Békés megyében tesztelő egyetemista tapasztalatai szerint a dolgozók sokszor tájékozatlanság vagy bizalmatlanság miatt utasították vissza a tesztelési lehetőséget.

„Volt olyan tanár, aki azzal érvelt nekünk, hogy pont a teszttel fertőzzük meg őket, hogy maguk a tesztelők se tudják, de valójában ők fertőzik meg az időseket is” – mesélte az orvostanhallgató, aki hangsúlyozta: természetesen ez nem így van, mindig a tesztalany előtt bontják ki a vadonatúj pálcát, illetve pufferoldatot, „de ezt hiába magyaráztuk nekik”.

Egy óvodában nyolcból hat pedagógus megtagadta a mintavételt, ők azt mondták, magától a teszteléstől félnek, mert azt hallották, hogy vérzik tőle az emberek orra. A lap forrása szerint az orrvérzésre nagyon minimális az esély, nem találkozott még ilyen problémával.

Volt olyan iskola is, ahol nyolcból mindössze egyetlen embert tudtak tesztelni, a többiek azt mondták, visszautasítják, mert például egy hamis pozitív eredmény miatt is feleslegesen kiesnek a munkából. 

„Próbáltunk érvelni, hogy az még nagyobb baj lenne, ha valóban bennük lenne a vírus, és megfertőznék a gyerekeket. Bólogattak, hogy hát igen, lehet. De nem mentek bele” – emlékezett vissza.

A teszt visszautasításának másik jellemző indoka volt, hogy ilyenkor ha táppénzre kerül valaki, nem biztos, hogy a fizetése 100 százalékát megkapja. Könnyen elképzelhető, hogy csak az 50-60 százalékával kell beérnie, ami mindenkinek nagy kiesés, egy minimálbért kereső menzásnál vagy takarítónál azonban az is kérdéses, hogy meg tud-e élni annyiból.

 

 

Legolvasottabb cikkeink