• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Orvosi marihuána már Magyarországon is

Lapszemle Forrás: 444.hu

Jelenleg a legnagyobb kihívás, hogy olyan orvosokat találjanak, akik hajlandóak felírni a kannabisz hatóanyagú gyógyszereket.

Feltartóztathatatlanul terjed a marihuána egészségügyi használatának engedélyezése a világban, legutóbb a német parlament legalizálta az orvosi füvet. Ennek ellenére nálunk a kérdés még mindig csak elvétve része a közbeszédnek, bár tavaly legalább egy szakmai konferenciát szerveztek róla. Ezen változtatna a 2016-ban indult és jelenleg bejegyzés alatt álló Magyar Orvosi Kannabisz Egyesület (MOKE), ami azt tűzte ki céljául, hogy „elősegítsék a kannabisz (Cannabis sativa) növénnyel és annak hatóanyagaival végzett hivatalos orvosi és gyógyászati alkalmazások terjesztését". Az egyesület elnöke, Szelestei Miklós a 444.hu-nak elmondta, tizennégy fővel alakultak meg, van köztük két orvos, egy gyógyszerész és négy olyan érintett is, akik betegségük tüneteinek enyhülését remélik a kannabisz alapú gyógyszerektől.

Ugyan hosszabb távon az egyesült a teljes egészségügyi legalizációt szeretné elérni, rövidtávon reálisabb célokra koncentrálnak: azokat a kannabisz hatóanyagú gyógyszereket szeretnék bevezetni a magyar egészségügybe, melyeket Európa számos országában már évek óta sikerrel alkalmaznak. Szelestei a legfontosabb jelenlegi fejleménynek azt tartja, hogy a közelmúltban megtörtént itthon az első olyan hivatalos gyógyszerigénylés a Sativexre, amit már az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet is jóváhagyott. Ezen kívül még egy alkalommal írt fel hazai orvos Sativexet, ennek jóváhagyása még folyamatban van. Mindkét esetben neuropátiás fájdalomra írták fel a szájspray formában kapható gyógyszert.

A MOKE elnöke szerint jelenleg a legnagyobb kihívás, hogy olyan orvosokat találjanak, akik hajlandóak felírni a Sativexet, mivel eddig csupán egy orvos jelezte, hogy hajlandó máskor is ezt a gyógyszert ajánlani. Ő egy vidéki intézet neurológus és addiktológus szakorvosa, ami külön szerencsés Szelestei szerint, mivel két oldalról is látja a gyógyszer hatásait és működését.