• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Orvosok és kuruzslók - pénz és hálapénz

Lapszemle Forrás: nepszava.hu

Az esküszegő kamarai tagokat kellene kizárni a testületből, jelezve, hogy a tudomány iránti bizalommal ők visszaélnek.

Nyakig vagyunk a kapitalizmusban, rég lepusztult minden szociális rendszer, mégis akadnak még hazánkfiai, akik a „hippokratészi esküre" hivatkozva harcolnak a hálapénz ellen, vagyis esküszegőnek tekintenek minden orvost, aki nem ingyen és bérmentve gyógyít. Ennek az álláspontnak a hívei nem igen vannak tekintettel olyan "apróságokra", mint a megalázóan alacsony alkalmazotti fizetés vagy a magánszférában elfogadott törvényes honorárium. Pedig ez azt jelenti, hogy valójában „ingyen" alig praktizál orvos – írja a Népszava – online, Vélemény rovatában Haskó László orvos.

Persze, értem azokat a „szocialista csökevényeket", akik az orvosi esküt összekeverik a rákosista időkben született törvénycikkel, amelynek lebutított változata a faliújságokon még a késő Kádár-korban is ott virított minden kórházi és rendelőintézet folyosóján: „Mindenkit megillet a legmagasabb szintű, térítésmentes egészségügyi ellátás." Ez természetesen az írott malaszt tipikus esete volt és maradt.

Normális esetben az orvos iránti bizalom első feltétele volna az, hogy a gyógyítás során kizárólag bizonyítottan hatásos (mai kifejezéssel: tudományosan igazolt) módszereket alkalmazzon. Ezért tiltja orvosnak az ókori eskü a sebészkedést, mert akkor még „csak" mesterség volt, nélkülözve a később elnyert tudományos (anatómiai és patológiai) alapokat. Ezért tarthatjuk esküszegőnek (udvariasabban: esküjéhez hűtlennek) azt az orvost, aki akupunktúrával, homeopátiával vagy természetgyógyászattal „gyógyít", hiszen kétség nem férhet azok tudománytalan voltához.

Persze hangsúlyozni érdemes, hogy Hippokratész nem tiltja a sebészetet általában, nem vitatja annak jótékony hatásait, pusztán nem tartja szabályozhatónak. Az orvosi kamaráknak sem kellene megpróbálni betiltatni a kuruzslás három említett formáját, mindössze az esküszegő kamarai tagokat kellene kizárni a testületből, jelezve, hogy a tudomány iránti bizalommal ők visszaélnek. Az már a társadalom dolga, hogy mit tesz a kuruzslókkal – jegyzi meg a cikkíró. A teljes cikk a portálon olvasható!