• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Orvosok nagy székely vágtája Erdélyben

Lapszemle Forrás: baon.hu

Hat nap alatt 2 ezer kilométert tettek meg, s több mint 500 gyermek szűrővizsgálatát végezték el Erdélyben.

A zömmel kecskeméti doktorokból álló orvoscsoport összeszokott csapat, 2003 óta járja Böjte Csaba gyermekotthonait. Ilyen hosszú útra azonban most indultak először. A 22 fős csapat tagjai az október 23-ai hosszú hétvége szabadnapjait használták ki, hogy felkereshessék Csaba testvér legnagyobb székelyföldi otthonait. A doktorokat visszatérő, rég várt vendégként fogadták mindenütt.

- Tusnádfürdőn volt a főhadiszállásunk. Az első nap Gyergyószárhegyre mentünk, majd a kovásznai, szovátai, csíksomlyói, és az utolsó napon a tusnádfürdői gyermekotthonok következtek – mesélte dr. Gyenes Vilmos gyermekkardiológus, a csapatkapitány – olvasható a baon.hu portálján.

A csapatkapitány hozzátette azt is, szoros volt az időbeosztás, hiszen volt olyan ház, ahol 130 gyermek várt ránk – nem beszélve a környékből behozott magyar gyerekekről. A jó hír ugyanis gyorsan terjedt, és a vizsgálatokra szép számmal érkeztek a szomszédos településekről olyan gyerekek, akik családjukkal élnek ugyan, de a Szent Ferenc Alapítványnak köszönhetően meleg ételt és figyelmet kapnak a lakóhelyükön működő napközikben. A kora reggeli indulást általában egy-két órás buszozás követte, majd a rögtönzött vizsgálók berendezése után megkezdődött a 7-8 órás, maratoni vizsgálatsorozat.

Mintha egy tábori kórházban lennénk, védőnők, két szemész, három gyermekgyógyász, két radiológus, valamint egy-egy bőrgyógyász, fül-orr-gégész, allergológus-tüdőgyógyász, szülész-nőgyógyász és gyermekkardiológus szakorvos – kézről kézre adtuk a gyerekeket. A csapat három tagja erdélyi születésű, remek szakemberek, hazajárnak szülőföldjükre.

A doktorokat ismerős arcok fogadták, amerre csak mentek, hiszen korábbi útjaik során valamennyi székelyföldi nagy gyermekotthonban megfordultak már.

Csodálatra méltó munkabírással teszik a dolgukat a házak vezetői és a nevelők is. Nem jellemző a fluktuáció, pedig embert próbáló feladattal kell megbirkózniuk nap mint nap – tette hozzá dr. Gyenes Vilmos. A civilizációs betegségek fokozatosan beszűrődnek a székelyföldi otthonokba is. Nincs annyi túlsúlyos gyerek, mint Magyarországon, de a 10 évvel ezelőttihez képest észrevehetően emelkedett a számuk. Ha 2003-ban velünk tartott volna egy allergológus, valószínűleg tétlenségre lett volna ítélve az utazás alatt, most viszont neki is jócskán akadt teendője.

További részletek a baon.hu portálján olvashatók