• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Orvosokkal segélyezünk - önkéntesek külföldön

Lapszemle Forrás: nepszava.hu

A magyar orvosok és ápolók többsége a jobb fizetésért megy külföldre, de sokan vesznek részt segélyszervezetek munkájában is.

Ezek a szakemberek tudásukkal természeti katasztrófák után segítenek a sebesülteken, vagy gyógyítanak a világ szegény és rosszul ellátott térségeiben. Erdélytől Tanzániáig, Afganisztántól Nepálig jutnak el, de a segélyszervezetek nélkül a Nyugat-Európába tartó menekültek ellátása sem működne – írja a Népszava – online.

Tegnap indult útnak a romániai Hargita megyébe a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat önkéntes orvos-csoportja, hogy a megyei kórházban és gyermekintézményekben végezzen szűréseket és ahol kell, kezeléseket. Az évente kétszer megszervezett akcióban most is visznek gyógyszereket, gyógyászati segédeszközöket, a szakorvosok továbbképzéseket is tartanak erdélyi kollégáiknak.

Tavaly az önkéntes magyar egészségügyi dolgozók több mint 10 ezer vizsgálatot végeztek, 40 gyermeket segítettek magyarországi műtétekhez vagy kezelésekhez. A gyermekorvosok mellett fogorvosok és nőgyógyászok is tagjai a csapatnak.

A Népszava megkeresésére több segélyszervezet is beszámolt hasonló missziókról. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat önkéntes orvosai 2006 óta alkalmanként 3-5 napot töltenek el az elzárt moldvai csángó falvakban, ahol kevés az orvos, vagy nehezen érhető el az egészségügyi ellátás. A nyugat-ukrajnai Lvovban oktattak, a 2014-es kijevi forradalomban, majd később orvosi műszerekkel és eszközökkel segítették az ukrajnai háborúban megsérült civilek és katonák ellátását. Szerbiában a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás a máltaiak segítségével terjed, ahogyan egyébként ők indították el évekkel ezelőtt Magyarországon is.

A Baptista Szeretetszolgálat mentőcsapatai és orvosai a világ bármelyik részébe elutaznak, hogy segítsenek a humanitárius, vagy természeti katasztrófák áldozatainak. A helyi kormánytól vagy nemzetközi szervezetektől érkező felkérésre vesznek részt a mentésben, majd a sérültek ellátásában és a járványok megfékezésében, mindig összehangolva munkájukat más nemzetközi segélycsapatokkal. Az utóbbi évekből a Líbia és Tunézia határán, valamint Észak-Koreában 2011-ben nyújtott mobil sürgősségi orvosi ellátást és humanitárius segítségnyújtást, a fogyatékos gyermekek terápiás fejlesztésének vietnami programját emelték ki.

Az Ökumenikus Segélyszervezet is higiéniai csomagok szétosztásától a tiszta ivóvízellátás biztonságának megteremtéséig sorolta a részvételükkel megvalósuló nemzetközi projekteket, de egészségügyi adományok vagy fejlesztések sora is a nevükhöz fűződik. 2010-ben orvosi eszközöket juttattak el Indiába, másfél évtizede tart afganisztáni missziójuk is.                                      

Legolvasottabb cikkeink