• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Őstermelő lett a legendás magyar milliárdosból

Lapszemle 2018.10.03 Forrás: Napi.hu
Őstermelő lett a legendás magyar milliárdosból

Mi nem egyszerűen az egészségügyet akartuk megreformálni, a megoldást a kistérségi felzárkóztatásban-fejlesztésben láttuk.

Nemrégiben jelentették be, hogy magyar-török befektetők megvásárolták Somody Imrétől a Centrál kávéházat. Az egykori sztár vállalkozó elhagyta az üzleti világot és egészen más dimenziókban keresi a választ arra a kérdésre, mit hagyhat reménységgel és bizakodással utódaira? A napi.hu kérdezte.

- A múlt század 90-es éveiben Ön volt az egyik magyar sztár vállalkozó, aki sikerre vitte a Plusssz pezsgőtablettát, majd egy multinak eladta ennek gyártóját a Pharmavit céget. Később egy sor vállalkozást indított, amelyek rendre zátonyra futottak. Most min töri a fejét? Mivel foglalkozik?

- Őstermelő leszek. Vácegresen élek egy 15 hektáros birtokon. Van 50 birkám és most kezdjük egy ültetvény telepítését. A cél az önfenntartás a bevételekre, illetve a működés, elsősorban az energiafelhasználás racionalizálására alapozva. Furának tartom, hogy bár van két hektár erdőm, ahonnan elméletben elegendő fűtőanyagot lehetne kitermelni, mégis importgázzal fűtünk.

A családi gazdaság mellett két keresztyén projekteken dolgozom. Az egyik egy hároméves Biblia-ismeretet oktató akadémia, a másik egy online képzési rendszer. Ez utóbbi egyfajta szolgáltatásnak is tekinthető. Olyan kérdésekre keres választ, amelyek az Istent kereső és a hívő embereket foglalkoztatják, amelyekkel a mindennapi élethelyzetükben szembesülnek. Tervem, hogy létrehozok egy keresztyén online médiát is, amely alapvetően a keresztyén életvitel kérdéseire keresi a választ, s amely eligazodási pontot jelenthet. (...)

- Volt idő, amikor politikusok, kormánytagok támogatták, kérték ki véleményét, sőt 2002-2003-ban az uniós csatlakozást előkészítő szervezet egyik vezetője is volt.

- Az ezredforduló táján jó viszonyban voltam az első Orbán-kormány vezetőivel és magával a miniszterelnökkel is. Többek közt Chikán Attila gazdasági miniszter és Stumpf István kancelláriaminiszter is partnernek tekintett, azóta is barátaim. Mondhatom azt is, hogy a "fontos ember" voltam. Például 2002-ben kihelyezett kormányülést tartottak Veresegyházon a Misszió egészségügyi központban. Nem volt ez másként a szocialista kormányok idején sem. A Medgyessy-kormány 2004-ben tartott ugyanott kihelyezett ülést, ami mutatja a veresegyházi modell elismertségét és értékét is.

- Ezzel a programmal többek között az egészségügyi rendszer átalakítását próbálták előremozdítani. Miért nem lett ebből végül semmi?

- Egy nonprofit kft. valósította meg a programot. Az első években mintegy egymilliárd forintért készítettünk tanulmányokat és elemzéseket, amelyek ma valahol egy raktárban porosodnak. Eközben folyt a program kistérségi előkészítése. Mi nem egyszerűen az egészségügyet akartuk megreformálni, hanem a megoldást a kistérségi felzárkóztatásban-fejlesztésben láttuk. A "veresi modell" sokak rosszallását ellenszenvét is kiváltotta, aztán egyszer csak a politika úgy döntött, hogy a modell további működtetésére szolgáló pénzt inkább szét kell osztani más települések között. A projekt így rövid idő alatt szétesett. Ez volt életem egyik mélypontja.

- Azzal is vádolták önt a szocialista-szabad demokrata kormányok idején, hogy a háttérből ön irányítja az egészségügyi tárcát.

- Igen, ezt én is többször visszahallottam. Ha így lett volna, bizonyára nem vonják meg a pénzt a veresegyházi modelltől. A teljes interjú itt olvasható

Legolvasottabb cikkeink