• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Öt éve a kistérségi betegek szolgálatában

Lapszemle Forrás: szon.hu

Fél évtizede működik a Dombi Sámuel Kistérségi Egészségközpont.

Szerencsére ma már egyre többen keresnek fel minket. Hiánypótló intézménynek indult, mert bár volt Tokajnak egy járóbeteg-ellátó központja, de az már nem mindenben felelt meg a 21. század követelményeinek – mondja dr. Sallai Zsuzsanna, a tokaji Dombi Sámuel Kistérségi Egészségközpont ügyvezető igazgatója, aki hozzátette azt is, a város vezetése jó érzékkel döntött úgy, hogy kihasználja azt a pályázati lehetőséget, melynek eredményeként megépült 5 évvel ezelőtt a Dombi Sámuel Kistérségi Egészségközpont – írja a szon.hu portálja.

A tokaji kistérség a fizikai közelség miatt négy szabolcsi településsel kiegészülve döntött úgy, létrehoz egy térségi járóbeteg-szakellátót, amely felszereltségében azonos a nagy kórházak járóbeteg-szakellátó intézeteivel. Önkormányzati tulajdonnal jött létre az a nonprofit társaság, amely lebonyolította az építkezést és a mai napig is üzemelteti az intézményt.

A működtetés néha azzal is jár, hogy picikét „trükközni" kell – emelte ki dr. Sallai Zsuzsanna.

Szerencsére egyre többen veszik igénybe a szolgáltatásainkat, ami azt is jelzi, sokaknak fontos az, hogy lehetőleg minél egészségesebbek legyenek. A számok azt mutatják, hogy évről évre ezres nagyságrendekkel emelkedik a szakrendeléseinket látogatók száma. Az OEP-finanszírozáson azonban ez nem látszik, mert ugyanannyi pénzt kapunk tőlük, mint öt évvel ezelőtt. Ilyenkor annyit tudunk tenni, hogy az óraszámokat igyekszünk átcsoportosítani, optimalizálni. A gyermekgyógyászatra például heti négy óránk volt, a pályázat szerint ezt öt éven át így kellett működtetni, miközben elég hamar kiderült, hogy a környéken biztosított az alapellátás keretében a gyermekellátás, így ennek a szakrendelésnek a betegforgalma nagyon alacsony. Így két órát már sikerült innen átcsoportosítani az ideggyógyászati szakrendelésre és még két órát át szeretnénk átcsoportosítani a bőrgyógyászatra, mert ott viszont kevés a jelenlegi óraszám.

További óraszámok bővítését is tervezzük, szeretnénk onkológiai szakrendelést elindítani, de keressük az együttműködés lehetőségét a megyei kórházzal, hátha tőlük is tudnánk kapni néhány órát a szakrendeléseink óraszámának bővítésére.

A tokaji intézmény vezetője elmondta, öt év után már világosan látszik, megvalósult az a cél, hogy az egészségügyi ellátást közelebb vigyék a betegekhez, ne kelljen a régióban élőknek más távoli kórházakba eljárni a járóbeteg-rendelésekre. Az orvosok Miskolcról, Nyíregyházáról és Sátoraljaújhelyből járnak Tokajba rendelni, és nem ritka, hogy a betegek Tokajba is követik az orvosaikat.