• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Öt éve küzdenek az ágyipoloska-invázióval Szentgotthárdon

Lapszemle 2023.08.12 Forrás: telex.hu
Öt éve küzdenek az ágyipoloska-invázióval Szentgotthárdon

Az állapotokról eddig a kívülállók nem nagyon tudhattak. Az otthonban a Covid időszaka óta új látogatási rend van érvényben.

A mentálisan sérült betegek és az egészségügyi dolgozók számára is méltatlan helyzet alakult ki a szentgotthárdi otthonban. Az intézményben pár nappal korábban kijárási tilalmat vezettek be, minthogy nyilvánosságra került volna egy bent készült, megdöbbentő videó. Az Átlátszó.hu tett közzé egy felvételt szerda reggel, ezen az látszik, hogy a szentgotthárdi, pszichiátriai betegeket ellátó otthonban ellepik az ágyi poloskák egy páciens fekvőhelyét - emlékeztetett a telex.hu.

A Telexnek nyilatkozó dolgozók is megerősítették, hogy az otthonban lassan öt éve küzdenek a poloskainvázióval – hiába. Forrásaik szerint hiába álltak elő javaslatokkal, a vezetőség ezeket lesöpörte, és inkább elbagatellizálta a problémát. Közben olyan felmondási hullám kezdődött, hogy lassan az egész otthon működése ellehetetlenülhet - írták még csütörtökön.

A cikk megjelenése után válaszolt kérdéseikre a Nemzeti Népegészségügyi Központ és közölte, hogy a „Szentgotthárdi Szakosított Otthon tekintetében a hatósági jogköröket a területileg illetékes Vas Vármegyei Kormányhivatal gyakorolja, ezért az ellenőrzéseket is a Kormányhivatal illetékesei végezték”, nem az NNK szakemberei.

A fenntartó Szociális Gyermekvédelmi Főigazgatóságot, és az intézmény igazgatóját, Takácsné Hargitai Beátát is keresték emailben és telefonon szerdán, de választ csak csütörtökön kaptak:

„Az ágyipoloska-fertőzöttség az intézményben – a folyamatos higiéniai és fertőzésmentesítési intézkedések ellenére – szezonálisan újra és újra megjelenik 2018 óta” – írta az SZGYF. A főigazgatóság szerint „az intézmény vezetője mint a költségvetési szerv vezetője egy személyben felelős az intézmény működtetésért a fennálló probléma megoldása intézkedési terv alapján folyamatosan zajlik”.

Azt a Telexnek a fenntartó is megerősítette, hogy jelenleg egy épületrész le van zárva. „A lezárt épületrész poloskamentesítése megtörtént, a tisztasági festés megkezdődött. A fertőzött területről ide kerülnek áthelyezésre az ellátottak” – írta az SZGYF. A poloska irtása a lakott részeken is folyamatos, „az intézmény teljes területén napi szintű takarítás, higiéniai tisztítás történik. Az irtási folyamat az intézmény valamennyi helyiségében megvalósul, így a dolgozói helyiségekben is.”

Továbbiak a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink