• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Öt fogorvosi körzet betöltetlen a megyében

Lapszemle Forrás: delmagyar.hu

Csongrád megyében öt tartósan betöltetlen fogorvosi praxis van - az Országos Alapellátási Intézet adatai szerint.

Többnyire van mód helyettesítésre, a nagyobb gondot inkább a finanszírozásban látják a falvak. Az Országos Alapellátási Intézet főigazgató-helyettese, Füredi Gyula szeptember 1-jén tette közzé az intézet internetes felületén azt a listát, amely a tartósan betöltetlen fogorvosi praxisokat veszi számba. Ez alapján Csongrád megyében öt körzet tartozik a betöltetlenek közé. A lista szerint Csanyteleken 2012-től, Fábiánsebestyénen 2010-től, Makón 2011-től, Pusztaszeren 2013-tól, Kübekházán 2008-tól hiányzik a fogorvos. A megyék többségében ennél jóval nagyobb a fogorvoshiány – írja a delmagyar.hu portálja.

Sajnos nem először fordul elő, hogy az Országos Alapellátási Intézet téved. Nekünk van fogorvosunk, Szentesről jár át. Ha nincs is mindennap rendelés, de megoldott a lakosság ellátása. A doktornő mindenki megelégedésére dolgozik, sokan keresik fel a fogorvosi rendelőt – mondta Kós György, Fábiánsebestyén polgármestere.

Kübekházán is megoldott a fájós fogak kérdése. Nem praxisban, hanem megbízási szerződéssel látja el a betegeket a fogorvosunk, aki a vajdasági Törökkanizsáról jár át hozzánk. Heti 12 órában rendel. Természetesen jó lenne ennél magasabb óraszám, de ennyit fizet az OEP – mondta Molnár Róbert polgármester, aki hozzátette azt is: a település mindent megtesz annak érdekében, hogy jó körülményeket teremtsen a fogászati kezelésekhez. A rendelőnk szép, jól felszerelt. Németországból, egy hívő üzletember adományaként kaptunk fogorvosi széket, amit az önkormányzat felújíttatott.

Pusztaszeren a praxis korábbi fogorvosa évekkel ezelőtt bezárta a rendelő ajtaját, a kulcsot bedobta az önkormányzat postaládájába. Bírósági procedúra lett az ügyből. Kiderült, hogy nem vett részt a kötelező továbbképzéseken, ezért visszavonták az engedélyét. Később egy kiskunfélegyházi magánfogorvos vette át a praxist. Vele eleinte elégedettek voltak a betegek. Majd valami történt, és nem tudott pontosan jönni a rendelésekre, amiből a betegeknek elegük lett. A praxis jelenleg az önkormányzat tulajdonában van. Most Tömörkény fogorvosa lát el bennünket, igaz, nem praxisban. Munkaszerződése alapján 12 órát tölt a rendelőben – nyilatkozta Máté Gábor, Pusztaszer polgármestere.

Székkutason betöltött a praxis. Deák Dezső 2000-ben helyettesként került a faluba. Két-három hónapról volt szó. Utána megkértek, hogy pályázzam meg a praxist, amit megtettem. Ennek már másfél évtizede – mondta a fogorvos, akit a praxis finanszírozásával kapcsolatban elmondta: sok a kiadás, amit az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól kapott pénz nem fedez. Hogy csak egy példát említsek, a fúrószárba a rotor 100 ezer forint, ha újat kell venni, 250 ezer forint. Erre nincs külön forrás, nekünk kell kigazdálkodni. Az sem jó, hogy nem tudunk olyan anyagokkal dolgozni, mint egy magánrendelőben, a tb nem a jobb anyagot fizeti. Igazság szerint 2000-ben jobb volt a finanszírozás, mint most. Ha az önkormányzat nem segítene a rezsivel, akkor ráfizetéses lenne a praxis – sorolta dr. Deák Dezső, aki úgy tervezi, jövőre nyugdíjba megy. Mint mondta, bízik benne, hogy az önkormányzattal közösen sikerül az utódlásáról gondoskodni.