• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Öt országban már működik az oltás – ez az egyetlen megoldás

Lapszemle 2021.03.06 Forrás: valaszonline.hu
Öt országban már működik az oltás – ez az egyetlen megoldás

Az Egyesült Királyság ma Európa oltási mintaországa, a világon – a miniállamok kivételével – is csak Izrael és az Egyesült Arab Emirátusok előzik meg.

Tekintélyt parancsoló a csökkenés az új fertőzések, a kórházi ápoltak és a halálesetek számában a világ öt legátoltottabb nemzeténél. Van-e különbség a nyugati vakcinákkal oltóknál és a keletieket is csatasorba állítóknál? Kiszámoltuk, rangsorba rendeztük. Ha már nagyon vágyott jó hírekre, egy nappal az újabb magyar szigorítás bejelentése után megmutatjuk, milyen hatása van annak, amikor milliókat ér el az oltás, írja a Válaszonline.

Sokan felkaphatták a fejüket, amikor kiderült, hogy a brit miniszterelnökről rövidesen filmsorozatot forgatnak. A második világháborúban az angliai csatát levezénylő Winston Churchill esetén ebben nem lenne semmi különös. Margaret Thatchernél sem meglepő, ha az utókort foglalkoztatja az alakja, hiszen konfrontációtól sem mentes modernizációs fordulatot hajtott végre a szigetországban. Ám, hogy Kenneth Branagh játssza egy kócos szőke parókában Boris Johnson szerepét az első járványhullám idején?

Valójában ez csak azoknak furcsa, akik nem figyelik a járványügyi eseményeket. Johnson tényleg háborút vív a vírus ellen: az Egyesült Királyság újra a legsúlyosabb járványsújtotta területek egyikévé vált, amikor először náluk jelentkezett tömegesen a Kentben azonosított angol mutáns. A brit miniszterelnök hónapok óta hadműveleteket vezet a napi tesztszám növelésére, vagy azzal, milyen határidőve kell befejezni a különböző korosztályok oltását. Mindezt saját személyes példával teszi hitelessé: mivel orvosai úgy vélték, túlsúlya súlyosbíthatta koronavírus-fertőzését, most a királynő engedélyével a legzordabb időben is a Buckingham palota kertjében kocog. 

Az Egyesült Királyság ma Európa oltási mintaországa, a világon – a miniállamok kivételével – is csak Izrael és az Egyesült Arab Emirátusok előzik meg. A briteknek két nemzeti vakcinájuk van: az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár közös fejlesztésű oltóanyaga mellett a brit alapítású Pfizer is ennek tekinthető. Összeállításunknak tagja még a negyedik Egyesült Államok és az ötödik helyen álló, hétmillió lakosú szomszédos állam, Szerbia is. Ezt az öt államot szerepeltetjük hazánk mellett, hiszen néhány ország még megelőzi ugyan a tizedik helyen álló Magyarországot (például Chile, Dánia vagy Törökország), de a gyorsuló magyar oltási kampány hatására ezeket napokon belül lelépjük. Magyarország hamarosan felzárkózik az európai éllovasok közé a keleti vakcinák és a biztonsági tartalékként eddig raktárban őrzött második dózisok első oltásként való beadásával.  

Legolvasottabb cikkeink