• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Palkovics üzent: teljesen elveszi a kutatóintézeteket

Lapszemle 2019.02.09 Forrás: Index
Palkovics üzent: teljesen elveszi a kutatóintézeteket

Palkovics az akadémikusok felé úgy pozicionálja magát, mint aki valójában az MTA érdekeit védi a kormányon belül.

Az Index birtokába került egy tájékoztató, amelyben Palkovics László innovációs és technológiai miniszter megüzente az akadémiai kutatóintézeti vezetőknek, hogy mi a terve az MTA-val. A tervezet minden eddiginél radikálisabb: szavai szerint Palkovics teljesen elvenné a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézeteit, az MTA-t kiüresítené, érdemi kompromisszumra nem hajlandó. Az Akadémia szétverésének mesterterve egy miniszteri telefonbeszélgetésből, írja az Index.

Bár Gulyás Gergely a pénteki kormányinfón az Index kérdésére azt állította, hogy az MTA intézményhálózatát nem akarják átalakítani, az Index birtokába került annak a Palkovics Lászlótól származó tájékoztatónak az összefoglalója, mely ennek éppen az ellenkezőjét taglalja.

Az intézethálózatot el kell szakítani az MTA vezetésétől, a köztestülettől, önállóvá kell tenni. Az MTA köztestület semmilyen közvetlen befolyással nem lehet a rendszer működésére – üzente Palkovics László IT-miniszter az MTA kutatóintézeti vezetőinek. Ez azt is jelenti, hogy Palkovics szembemegy saját korábbi ígéretével, és teljesen elvenné a Magyar Tudományos Akadémiától az összes kutatóintézetet.

Ismételten kikötötte: az MTA köztestület semmilyen közvetlen befolyással nem lehet a rendszer működésére, annak függetlenné kell válnia, ahogy az MTA főtitkára és a titkársága sem irányít, felügyel többé – áll az Index birtokába került levélben. A levél egy Palkoviccsal folytatott telefonbeszélgetés részletes leirata, melyet a miniszter egy természettudományos kutatóintézeti vezetővel folytatott az elmúlt napokban. A telefonbeszélgetésben Palkovics a többi akadémiai kutatóintézeti vezetőnek üzent rajta keresztül, azt kommunikálva, hogy nincs értelme az ellenállásnak.

A beszélgetés szerint Palkovics László az akadémikusok felé úgy pozicionálja magát, mint aki valójában az MTA érdekeit védi a kormányon belül. Azt állítja, hogy a kormányban ő a legjobb barátja az MTA-nak, és a többiekkel szemben nagyon nehéz megvédenie. „Nagy nehézséget jelent számára a kormánypártok felé és a jobboldali médiában ellensúlyozni és üggyel-bajjal fenntartani a tárgyalás és a megegyezés lehetőségét” – hangzott el. A miniszter a korábbiakhoz hasonlóan most is azt hangsúlyozta: az MTA hibája, hogy nem keresi a megegyezést, nem lehet velük érdemben tárgyalni, politizálnak, ami miatt „a CEU-ra hasonlít a helyzet”.

Legolvasottabb cikkeink