• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Világszinten is egyedülálló lesz a dél-budai szuperkórház

Lapszemle 2019.02.09 Forrás: magyarnemzet.hu
Világszinten is egyedülálló lesz a dél-budai szuperkórház

A DBC építészeti filozófiá­ja az áramlásra épül: a belső térszervezésben és a külső tömegformálásban is markánsan megjelenik.

Építészeti és orvostechnikai megoldásait tekintve, valamint egyedi formavilága miatt világszinten is egyedülálló épület lesz a Dél-Budára tervezett szuperkórház. A több mint kétszázezer négyzetméteres intézmény amellett, hogy a sürgősségi ellátás csúcsát képviseli, egyfajta mini-egészségvárosként is funkcionál majd, ahol a diagnosztikai és gyógyászati egységeken túl oktatási célú egységek, nővér- és orvosszálló, bölcsőde és óvoda, valamint különféle egészségügyi szolgáltatások is helyet kapnak. A Dél-budai Centrumkórház tervpályázatán első díjat nyert Noll Tamás Ybl-díjas építész elsőként a Magyar Nemzetnek nyilatkozott a részletekről.

– Sehol a világon nincs még egy olyan épület, nemhogy kórház, mint amilyet Dél-Budára terveztünk. Olyan építészeti megoldásokat sikerült találnunk, amelynek köszönhetően a végeredmény sokkal inkább emlékeztet szállodára, mintsem kórházra, miközben az új épület minden szempontból a betegközpontú, orvos- és személyzetkímélő, hatékony és biztonságos ellátást szolgálja – mondta a lapnak a Dél-budai Centrumkórház (DBC) tervpályázatán nyertes M-Teampannon tervezőiroda vezetője.

A DBC építészeti filozófiá­ja az áramlásra épül, amely nem csak a belső térszervezésben, de a külső tömegformálásban is markánsan megjelenik: a felnőtt fekvőbeteg-osztályok egy szilvamag, míg a gyermekosztályok egy amőba alakú épületbe kerülnek. Ezek az épületrészek olyan látványt nyújtanak majd, mintha lebegnének a kétszintes, lepényszerű kórházépület felett.

A fekvőbetegosztályok elrendezésénél – magyarázta Noll Tamás – azért választották ezt az egyedi formát, hogy minél nagyobb legyen az a terület, ahonnan van kilátás és ahonnan természetes fény érkezik. Az egyágyas, hozzátartozó elhelyezésére is alkalmas betegszobákat ezért a szilvamag külső ívére tervezték, míg a belső területre a kiszolgálóegységek és a nővérpultok kerülnek majd. Mindkét toronyépület tetejére terveztek tetőkerteket (a felnőttrészlegen a helikopterleszálló is az épület tetejére kerül), itt kap helyet egy aktív rekreációs kertrész, valamint a kórházban működő óvoda és bölcsőde játszóudvara.

A kétszintes, lepényszerű épületben kapnak helyet a központi ellátóhelyek: a műtőblokk, a diagnosztikai egységek, az intenzív osztályok, valamint a sürgősségi ellátás és a szakrendelők. Itt is fontos szempont volt a természetes fénnyel történő megvilágítás, a természetközeliség érzésének biztosítása, így a tágas, kényelmes váróhelyiségek és a kezelők mind az úgynevezett belső klímaudvarokra néznek. A klímaudvarok sorával ki lehet használni a napsugárzásból származó energianyerés előnyeit, ugyanakkor barátságos, jó környezet biztosítható minden évszakban.

A kórház központi része a sürgősségi centrum, amelyben – zárt terű fogadási pontokon – a felnőttrészlegnél egyszerre hat, a gyermeknél négy mentőautót tudnak fogadni. A mentőfogadóból a betegek közvetlenül a sürgősségi betegellátó osztály triázspontjára, a súlyos esetek közvetlenül a sokktalanítóba, illetve a műtőbe érkeznek. 

– A Dél-budai Centrumkórházban előreláthatólag 2500-3000 ember dolgozik majd, a fekvőbeteg-kapacitás 1100 ágyas, emellett napi 1500 járóbeteggel és mintegy ezer látogatóval számolnak. Ez azt jelenti, hogy naponta hatezer ember fordul meg majd itt, ami hatalmas infrastruktúrát igényel, olyan lesz, mint egy mini-egészségváros. Egy ekkora projekt nagyon nagy kihívás, csak a kiviteli tervek véglegezéséig még kétévnyi munka van hátra – mondta Noll Tamás.

Bedros J. Róbert, a DBC megvalósítását felügyelő, koordináló és irányító miniszterelnöki megbízott nemrég szintén azt hangsúlyozta, hogy a feladat nem csekély, hiszen a magyar egészségügy történetében még nem volt ekkora zöldmezős beruházás, ráadásul a kitűzött határidő is rövid, a projekt irányítója néhány hónap múlva már alapkőletételt tervez, és öt éven belül át is szeretné adni az új intézményt.

A szuperkórház íves ikertornyai messziről láthatók lesznek majd, egyúttal Budapest nyugati kapujának képét is meghatározva.

(Kép: Magyar Nemzet)

Legolvasottabb cikkeink