• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Papíron megműtötték, elvették a járadékát

Lapszemle Forrás: Napló Online

Talán három percig sem voltam odabenn és teljesen egészségesnek nyilvánítottak.

A mintegy 720 ezer rokkantsági ellátásban részesülő közül, több mint 200 ezer embert érint a rokkant-nyugdíjazási rendszer átalakítása, amelynek célja, hogy egy részüket visszatereljék a munkaerőpiacra. Azonban az már korántsem mindegy, hogy ezt milyen áron és milyen módszerekkel teszik. Azt, hogy melyik rokkantsági kategóriába kerül valaki, a megállapított egészségkárosodás mértéke, a rehabilitálhatóság és szakmai munkaképesség, illetve az önfenntartási képesség dönti el. Az első és második csoportba azok a rokkantak tartoznak, akiknél az egészségkárosodás 80-99 százalék. A harmadik csoportot azok képezik, akiknél ez a szám 50-79 közötti. A besorolást a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal szakértői bizottságai végzik.
Egy nemesgörzsönyi olvasó, Keresztes Györgyné érdekes, ám igen sajnálatos esetről számolt be a Naplónak.

Mint mondta, saját bőrén tapasztalta meg a rendszer hiányosságait, és hogy az elképzelés a gyakorlatban még nem mindig az elképzelések szerint működik. Megvont járadéka bizony a család megélhetését veszélyezteti. A rokkantnyugdíjas hölgy elmesélte, hogy kétéves rehabilitációs járadékának folyósítása november 30-án telt le, ugyanis 2009-ben állapították meg nála, hogy rehabilitálható. Ezért, hogy továbbra is kapja a bruttó ötvenkétezer forintot, újra kellett azt kérvényeznie. A hölgyet november 14-én hívták be újabb vizsgálatra, akit a párja vitt be Veszprémbe, a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal kirendeltségére.

Az orvos derékig levetkőztette, megmérte a vérnyomását, meghallgatta a szívét, és megkérdezte, hogy érzi magát. A hölgy pedig elmondta hogy érzi magát. „De az én agyam sajnos már nem olyan, mint volt, nagyon feledékeny vagyok. Talán három percig sem voltam odabenn" - mondta el az előzményeket ismertetve Keresztes Györgyné, néhány nappal később már meg is kapta az eredményt. Amikor elolvasta, azt hitte, rögtön infarktust kap, hiszen 62 %-os rokkant volt azt visszavették 52 %-osra, most pedig – a munkavégzés szempotjából - teljesen egészségesnek nyilvánították. Így tehát nem kap semmit.

A szakvéleményen olyan állítások szerepelnek, amik ellentmondanak a valóságnak. Keresztesnének agydaganata van, ami olyan rosszul helyezkedik el, hogy az orvosok nem kockáztatják a műtétet. Ez sajnos a látására is ráment, alig lát a bal szemével. Szédül, fájnak az ízületei, labilis a járása. A szakértői bizottság véleményében az is szerepel, hogy megműtötték a daganatot. „Hát erre azért csak emlékeznék" – mondja szomorkásan a nemesgörzsönyi asszony, aki mikor a papírt meglátta, a rosszullét kerülgette, de eztán összeszedte magát, és azon nyomban elhatározta ezt nem hagyja annyiban. Miért a beteg emberektől veszik el a rokkantságit, miért nem azoktól, akik nem szorulnak rá – mondja. Azóta Keresztesné már talált munkát négy órában, de az annyira megviseli, hogy mire hazaér, otthon már semmivel nem tud foglalkozni, szinte ülve elalszik.

A döntést megfellebbezte, hiszen a megvonás a megélhetésüket veszélyezteti. Január 10-én aztán újra behívták Pápára, ahol közölte, hogy fellebbezett, ám ezt a levelet nem találták az iratok közt. Azt mondták neki, a levél valószínűleg elkeveredett a karácsonyi forgatagban, így írjon egy másikat, amit majd visszadátumoznak. A múlt pénteken aztán ismét levelet kapott Veszprémből, amiben az iránt érdeklődtek, fenntartja-e fellebbezési szándékát, illetve kéri-e a komplex felülvizsgálatot. Keresztesné ezekre a kérdésekre igennel válaszolt, hiszen már mielőbb szeretne pontot tenni a történet végére. Ám, ez valószínűleg nem rajta múlik majd.

Folyamatban lévő ügye felől a lap munkatársa érdeklődött a veszprémi kirendeltségen, akit Székesfehérvárra, a Közép-Dunántúli Regionális Igazgatósághoz utasítottak, ahol a Napló munkatársa megtudta, a fellebbezés eredményeként másodfokon Székesfehérváron lesz az új típusú, 2012 januárjától bevezetett orvosi felülvizsgálat, amelynek alaposságához kétség sem férhet. Fejtől lábig megvizsgálják majd a rokkantnyugdíjas asszonyt, és az eredményben megbízhat. Székesfehérváron úgy fogalmaztak: amennyiben Keresztes Györgyné ezt sem fogadja el, a munkaügyi bírósághoz fordulhat. Nagyon valószínű azonban, hogy a rokkantnyugdíjas hölgy számára nem ez jelenti a megoldást.