• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Papp Magor távozik posztjáról

Lapszemle Forrás: Magyar Hírlap

Négy év után, az ősszel távozik posztjáról Papp Magor, a Magyar Rezidensszövetség (MRSZ) elnöke.

Szerencsés lenne, ha a Dél-Alföld régió kórházai egy éven belül rendeznék soraikat, mondja a Magyar Hírlapnak Molnár Zsolt professzor, hogy ne rezidensekkel oldják meg a szakorvoshiányt. A Szegedi Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetének vezetője korábban úgy nyilatkozott a lapnak, hogy a kórházakban dolgozó szakorvosok – tutorok és mentorok – főleg a létszámhiány miatt sehol nem képesek elegendő időt és energiát fordítani a rezidensek oktatására. A helyzetről – amelyet korábban a rezidensek is jeleztek – a napokban folyt konzultáció az egészségügyi államtitkárság, a grémiumvezetők és a rezidensszövetség között.

Molnár professzor elmondása szerint a résztvevők megállapították, hogy azonnali megoldást sajnos nem lehet találni a gondra, amely egyébként nem új keletű. A tanszékvezető ugyanakkor nem talál magyarázatot arra, miért most „bukott ki" a probléma.

A „magányos rezidens" jelensége mindenesetre a betegek biztonsága szempontjából is aggasztó. Ezért a megbeszélésen Molnár Zsolt ismertette a Dél-Alföld kórházainak felajánlott kompromisszumos javaslatát, amelynek lényege, hogy amíg a szakmai feltételek nem érik el a kívánt színvonalat, a jelöltek egy évig az egyetemi klinikán teljesítsenek szolgálatot szigorú beosztással. Később is rendszeresen meg kell majd fordulniuk a klinikán, amely szakmai segítségnyújtással, oktatással segítené elő a helyzet rendeződését. Ezt a megoldást a dél-alföldi grémium elnökeként a képzési jog visszavonása helyett javasolta az professzor, különben – mondta – még több végzős orvos venné a vándorbotot, hiszen nem lenne képzőhelye.

S bár tisztában van azzal, hogy nem lehet kellő számú szakorvost hirtelen „leakasztani a szög-ről", mégis úgy véli, egy esztendő alatt fontos lépések tehetők meg. A Szegedi Egyetemen pedig részletes, nyolc-tíz évre szóló képzési programmal igyekeznek olyan képzési színvonalat teremteni, hogy a pályakezdőknek ne kelljen külföldre menniük azért, hogy megfelelő szakképzésben részesüljenek.

Papp Magor elnök megy, de mégis marad
Négy év után, az ősszel távozik posztjáról Papp Magor, a Magyar Rezidensszövetség (MRSZ) elnöke, aki jelenleg teljes erőbedobással háziorvosi szakvizsgájára készül. Az utódlást firtató kérdésünkre a vezető annyit válaszolt, az MRSZ lelkes tagokból áll, akik közül többen is alkalmasak az elnöki feladatra. Mint mondta, bízik abban, hogy a legrátermettebb csapattárs viszi tovább a stafétát. „Egy vezetőnek tudni kell másokat előreengedni.
Nem szerencsés, ha egy szövetség minden lépése hosszabb időn át egyetlen személy nevéhez kötődik" – mondta. A szervezet építkezését, fejlődését azonban később is segíteni kívánja a háttérből, szerinte szükség is lesz a szakmapolitikában évek alatt összegyűlt tapasztalataira.