• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Paracetamol: Patikában ugyan, de szabadon

Lapszemle Forrás: nepszava.hu

Míg a kevésbé veszélyes Algopyrin vénykötelessé vált, addig a paracetamol tartalmú szerekhez továbbra sem kell a recept.

Két hete rendelte vissza a gyógyszerhatóság a benzinkutak és a drogériák polcairól a paracetamol tartalmú készítményeket. A szabadpolcokon átmenetileg, amíg készletek szavatossága engedi, még ott lehetnek – akár 2019 végéig is. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a gyógyszerészek fokozott éberségére számít, remélve, hogy még idejében figyelmeztetik vevőiket és megakadályozzák, hogy a betegek túladagolják a hatóanyagot - írta a népszava.hu.

Bár Magyarországon az 1960-as évek óta vannak forgalomban paracetamol tartalmú gyógyszerek, a Ködpiszkáló blog szakgyógyszerészei nem találtak friss hazai adatot arról, hogy évente hány túladagolás, mérgezés történik. A legutolsó ilyen információt az Orvosi Hetilap közölte 2001-ben, eszerint az ezredfordulón évente 30-50 mérgezéses eset fordult elő.

„Ugyan nem volt se több, se kevesebb paracetamol mérgezéses beteg a Péterfy toxikológiáján az utóbbi időben, ettől függetlenül is jogos a hatóanyag szabad forgalmának megszüntetése" – mondta a Népszavának Elek István. A kórház osztályvezető főorvosa csak azt nem érti, hogy míg a kevésbé veszélyes Algopyrin vénykötelessé vált, addig a paracetamol tartalmú szerekhez továbbra sem kell a recept. Ez a hatóanyag nagy adagban májkárosító, a meglévő májelégtelenséget pedig súlyosbítja. Azaz fontos lenne, hogy majd a kezelőorvos felügyelje, hogy akinél ellenjavallt, ne kaphasson paracetamol tartalmú szert a patikában sem.

A lap megtudta: a paracetamol szabad forgalomból való kivonásával egyidejűleg az OGYÉI ajánlást tett közzé a gyógyszerészeknek, hogy a szóban forgó készítmények kiadásakor pontosan mire hívják fel a vásárlóik figyelmét. A hivatal lapnak küldött válaszában azonban megjegyezték: „azt ellenőrizni, hogy valóban mindenre kiterjedő felvilágosítást kapnak-e a betegek paracetamol tartalmú gyógyszer vásárlásakor, nem tudják.