• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Parkolókártyákkal ügyeskedők alkonya

Lapszemle Forrás: Magyar Nemzet

Jelenleg az országban körülbelül 230 ezer rokkant parkolási engedély lehet forgalomban.

Csaknem négyszáz esetben járt el az első fél évben a rendőrség azokkal szemben, akik mozgáskorlátozott személyek részére kibocsátott parkolási kártyával éltek vissza. A trükközők dolgát nehezíti az is, hogy a jövőben már nem a háziorvosok adják ki a kedvezményekre jogosító parkolási igazolványokat – tájékoztat a Magyar Nemzet.

- Változott a mozgáskorlátozottak autóvásárlási és -átalakítási támogatási rendszere - közölte a napokban Szakoly József, a Mozgáskorlátozottak Egyesületei Országos Szövetségének irodavezetője. Kifejtette: nem adhatnak ki többé a mozgáskorlátozott parkolási igazolványhoz szükséges igazolást a háziorvosok, ezt a jogkört a jövőben valószínűleg a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal illetékes orvosi bizottsága gyakorolja majd. A kormány ezzel megkezdte az úgynevezett rokkantkártyák kiadásának szigorítását. Szakály szerint jelenleg az országban körülbelül 230 ezer rokkant parkolási engedély lehet forgalomban, amelyre vakok és gyengénlátók, autista és értelmileg sérült személyek is jogosultak.

Az első fél évben 393 esetben rendeltek el nyomozást mozgáskorlátozott személyeknek kiadott parkolási igazolványokkal való visszaélés miatt - idézi a statisztikát a Magyar Nemzet. A Budapesti Rendőr-főkapitányság adatait idézve a lap beszámol arról, hogy 340 esetben közokirat-hamisítás, 50 alkalommal okirattal történő visszaélés, három esetben pedig lopás miatt indítottak nyomozást.  Az év első hat hónapjában 214 nyomozás zárult le, ebből kilenc bírósági eljárás megindításával. További 193 esetben a nyomozók vádemelési javaslattal zárták le az ügyet.

- Megkönnyebbültek a háziorvosok azóta, hogy megváltoztak a jogszabályok, és már nem adhatnak igazolást a mozgáskorlátozottak parkolásához - mondta Bélteczki János, a Magyar Orvosok Szövetségének elnöke. Hozzátette, az orvosoknak tehertétel volt az igazolások kiadása, mert a betegek jelentős része orvosi szolgáltatásként fogta fel a dokumentum kiadását, és követelőzővé, agresszívvá vált. - A kollégák sok esetben nem tudtak objektíven dönteni, ezért úgy gondolom, hogy a mostani szabályozással már a ténylegesen rászorulók jutnak majd kártyához. A mozgásszervi betegségekkel küzdő betegek mellett a gyengénlátók, illetve siketek is igényelhetnek igazolást - fogalmazott az elnök.