• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Passzívházban juthatnak munkához autisták

Lapszemle Forrás: sonline.hu

Haltartással, növénytermesztéssel is foglalkoznának a kaposvári passzívházban, ahol jórészt autisták kapnának munkát.

Passzívház építésébe fog Kaposváron a Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesülete, amelynek egyediségét nemcsak az adja, hogy meglehetősen kevés passzívház épül még hazánkban, hanem, hogy jórészt autistákat foglalkoztatnak majd a házban és környékén. Negyvennyolcmilliós támogatásból építheti meg az egyesület a megye első ilyen házát, és 8-10 millió forint saját tőkét is fordítanak a beruházásra – írja a sonline.hu portálja.

A program április elsején indul, bár még nincs szerződésünk – mondta Hegedűs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesülete elnöke. Az Egyenesi úton lévő telephelyünk kertjében kívánjuk felépíteni a passzívházat 48 millió forintból. A telephelyen már meglévő épületet pedig saját forrásból, 8-10 millió forintból fel kell újítanunk. A hamarosan felépülő kaposvári passzívházban első lépésként hét autizmus spektrumzavarral élő és négy megváltozott munkaképességű embert kívánunk foglalkoztatni hat órában. Reményeink szerint – folytatta Hegedűs Lajos - a ház önfenntartó lesz, mert további forrás nem áll rendelkezésünkre a működtetéséhez.

A passzívházban a kényelmes hőmérséklet biztosítása megoldható kizárólag a levegő frissen tartásához megmozgatott légtömeg utánfűtésével vagy utánhűtésével, további levegő visszaforgatása nélkül. A kívánt hőmérséklet eléréséhez szükséges viszonylag alacsony hőmennyiséget (a passzívházak kiemelkedő hőszigetelésűek) főleg a napsugárzásból, illetve az épületben tartózkodó személyek és műszaki berendezések által kisugárzott hőből fedezik – jegyzi meg a portál.

Hegedűs Lajosék úgy tervezik, hogy egészséges élelmiszereket árusítanak majd a telephelyen, amelyek egy részét a passzívházban és környékén termelnek meg és állítanak elő. A ház önfenntartását részint üzleti célú halnevelés biztosítaná, a halak vize pedig speciális termőtalajon keresztül folyik majd át, ami a vizet tisztítja, a talajt pedig trágyázza. A nevelt halállományt, és a kemikáliák nélkül termesztett növényeket, gyógynövényeket is értékesíteni kívánjuk. A program időtartama 16 hónap, melyből nyolc hónap a beruházás időszaka, a másik nyolc hónap pedig a beüzemelésé – tette hozzá Hegedűs Lajos.