• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Patika csak ráérőknek?

Lapszemle Forrás: Szabad Föld Online

Hamarosan 10-15 perccel hosszabb lehet a várakozás, a patikusok szerint az előírás pontosságával is gond van.

Hamarosan 10-15 perccel hosszabb lehet a várakozás: nagyjából ennyi időt vesz igénybe ugyanis az az ellenőrzés, amit a patikák számára januártól előír a törvény. Az áprilistól kötelező rendelkezés szerint a patikus első dolga kell legyen, ha kezébe veszi a receptet, hogy megnézze a beteg egy éven belül szedett gyógyszereinek lajstromát. Már ha a biztosított ez ellen nem tiltakozik, mert ha mégis, azt haladéktalanul jeleznie kell az egészségbiztosítónak – írja a szabadfold.hu portálja.

A patikusok szerint az előírás pontosságával is gond van. Nincsenek tisztázva a hatáskörök, az, hogy nekem pontosan mire is van jogosítványom. Nem túl életszerű, hogy megnézem a beteg előéletét, és ha valami ellenjavallt, akkor majd én átállítom a gyógyszerelését. Azt ugyanis az orvos írta neki elő – közölte a Hálózati Gyógyszertárak Szövetségének igazgatója, aki nem tartja szerencsésnek, hogy mostantól a patika definícióból kimarad a kiskereskedelmi tevékenységre való utalás. Dr. Harmath Levente szerint a gyógyszertár speciális egészségügyi intézmény, melynek legfontosabb tevékenysége egészségügyi termékek forgalmazása, s az ezekkel kapcsolatos tájékoztatás. A gyógyszertár betegutat követ, az orvos–beteg együttműködés kontrolljának adminisztratív ellenőrzőpontja, valamint egészségügyi gondozó szolgáltatást is kínál. Jobb lett volna, ha a jogalkotók utalnak a törvényben a kereskedelmi tevékenységre, de ez a módosítás nem lesz negatív hatással a hatékony és biztonságos gyógyszerellátásra – állítja a vezető.

Az, ha valaki érvénytelen taj-kártyával jön, azonnal látható, eleve meg sem kapja a támogatást. Ha más ok miatt később derül ki, hogy esetleg másra használta a készítményt, mint amire felírták neki, vagy más visszásság miatt nem jogosult a támogatásra, az eddigi gyakorlat szerint azt a biztosító úgy oldotta meg, hogy a patikáknak nem utalta át azt a támogatást. Neki így volt a legegyszerűbb, mi viszont bottal üthettük ezt a pénzt. Egyelőre nem világos, min változtathat az újítás – tette hozzá Harmath.

Az új szabályozás szerint a biztosított januártól köteles megtéríteni a neki felróható módon jogalap nélkül igénybe vett gyógyszer, gyógyászati segédeszköz és gyógyászati ellátás után folyósított támogatás összegét. Ennek pontos értelmezése azonban egyelőre még a gyógyszerészeknek is fejtörést okoz – emeli ki a portál.