• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Patikacsőd: tucatnyi gyógyszertár a tönk szélén

Lapszemle Forrás: Somogyi Hírlap

Újabb 10-12 somogyi patika jutott a tönk szélére, és a többiekre sem várnak könnyű idők.

Újabb 10-12 somogyi patika jutott a tönk szélére, és a többiekre sem várnak könnyű idők. E hír a nagyobb városokban élőket talán nem rázza meg annyira, hiszen településükön több gyógyszertár is üzemelhet, de a kistelepülési patikák bezárásával egész térségek maradhatnak ellátás nélkül. Ez is a betegek, a lakosság terheit növeli, nemcsak a gyógyszerárak emelkedése szakemberek szerint – olvasható a Somogyi Hírlap Online oldalán.

Gara István, a Magyar Gyógyszerészi Kamara somogyi elnöke úgy véli: hosszú évek egyre romló feltételrendszere, elsősorban is az árrés elvékonyodása juttatta az ágazatot oda, hogy ma már egyre kevesebben gondolkoznak patikanyitásban. Az iparba vagy külföldre tart az egyetemi gyógyszerészhallgatók négyötöde. Az erőn felül, s jellemzően még nyugdíjas éveiben is szolgáló gyógyszerészek elbúcsúzásával további lépéshátrányba kerül a vidék Somogyországa. Ez az orvoselvándorláshoz mérhető gond, figyelmeztet Gara István.

A mintegy 2500 hazai gyógyszertár ötöde, 500 üzlet érhet lehetőségei végére a Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ) alelnökének értesülései szerint. Kinics László elmondta: a tavalyi 83 milliárd forintos gyógyszerkassza-csökkentés kompenzáció nélkül komoly bajok forrása lehet. Ez idő tájt már 350 vállalkozásnak volt negatív saját tőkéje. Somogy 120-130 patikája az országoshoz hasonló arányban került nehéz helyzetbe néhány évvel ezelőtt, amikor megírtuk, húsz-harminc lehet a csőd közeli állapotban lévők száma. Egyre több inkasszóval és jelzálogjog-bejegyzéssel kellett élniük a nagykereskedőknek. Kaposváron is szűntek meg gyógyszertárak, Siófokon is, a Balatonnál többen vannak kritikus helyzetben. Két éve bezárt, és talán soha nem fog kinyitni Babócsa gyógyszertára, pedig a községnek a lélekszáma alapján el kellene tartania egyet, ami az elszegényedett, utazásra nehezen költő lakosságnak életbevágó lenne.

Mára a hazai gyógyszertárak több mint tízmilliárdos adósságot halmoztak föl. Minden milliárdnyi forgalomcsökkenés nagyjából 150 millió forintos árréskiesést jelent a patikáknak és 50 milliót a nagykereskedőknek. A jövedelmezőség további szűkülése patikabezárásokhoz vezethet.

Gara István somogyi kamarai elnök úgy látja, a 90-es évek második felében kialakult árrésrendszer alapozta meg a gondokat. Ehhez a szisztémához azóta nem nyúltak. Az öt éve létrejött árversenyeztetés, a generikus (helyettesítő) készítmények előtérbe kerülése, s még számos hatás csökkentette a jövedelmezőséget. Nem utolsósorban a 2007-2010 közötti liberalizáció. A lakosság városokba áramlása, a vidék lélekszámának – s persze emellett a fizetőképességének – a csökkenése további fenntartási nehézséget okozhat. Ami ellen csak a kereslet lehetne orvosság, de azt csak nem adagolja senki...