• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

PET/CT vizsgálatok: itt minden rendben van?

Lapszemle Forrás: 168 Óra Online

Bővíteni kellene azon betegségcsoportok körét, amelyek esetében az OEP finanszírozza a PET-CT-vizsgálatot.

A PET-CT vizsgálatokhoz elegendő eszköz és megfelelő finanszírozás áll rendelkezésre. A tervek szerint áprilisban átalakítják az engedélyeztetési rendszert is, így könnyebben, gyorsabban és várhatóan szélesebb körben lesz hozzáférhető a drága vizsgálat. Más kérdés viszont, hogy az erre biztosított mintegy hatmilliárdos keret több mint felét a múlt héten átadott vadonatúj PET-CT-központtal  (képünkön) mára kilencre bővült vizsgálóhelyből három magáncég hasítja ki. Vagyis az egészségügyben kivételesen jól finanszírozott ellátás haszna vállalkozások zsebébe vándorol, s nem az állami rendszer működtetésébe kerül vissza - írta a 168 Óra.

Dr. Szilvási István, a Szakmai Kollégium Nukleáris Medicina Tagozat elnöke, a Honvédkórház Nukleáris Medicina Osztályának vezetője szerint bővíteni kellene azon betegségcsoportok körét, amelyek esetében az OEP finanszírozza a PET-CT-vizsgálatot. „Várhatóan áprilisra kialakul az új rendszer, több betegcsoport kerülhet abba a vizsgálati körbe, ahol a kérelmek jó részének engedélyeztetésére sem lesz már szükség. A vizsgálatok nagyjából húsz százalékánál fenn kell tartani ezt a másodlagos szakmai kontrollt, hogy kiszűrjük mondjuk, ha egy orvos klinikai vizsgálat visszajelzésére akarja használni, vagy utánanézzünk, vajon miért rendel az egyik doktor akár háromszor annyi vizsgálatot, mint kollégája, aki ugyanolyan betegeket lát el. Figyelembe kell venni, hogy a szakmailag indokolatlan vizsgálat nem csak egy másik betegtől veszi el a vizsgálati lehetőséget, hanem a páciens is feleslegesen kap sugárterhelést. A többi esetben viszont automatikus lehetne az engedély" – mondja Szilvási professzor

„Ez a vizsgálat ma már igen jó helyzetben van finanszírozási szempontból, miközben a képalkotó diagnosztikai vizsgálatok döntő többsége sokszor annyira rosszul fizetett, hogy egyszerűen nem is végzik el az intézmények. Ehhez elegendő összehasonlítani a büdzsét: míg a kilenc PET-CT az évi harmincegyezer vizsgálatához csaknem hatmilliárdos keretet kap, addig az összes többi, évi nagyjából százharmincezer vizsgálatra két és fél milliárd jut. Ahol kiegyensúlyozottabb a finanszírozás, ott más vizsgálatokra is jut pénz. A tíz és fél milliós Csehországban például tizenhat PET-CT huszonötezer vizsgálatot végez évente, az összes többi vizsgálat száma pedig kétszázhúszezer. Hasonló az arány Szlovéniában is."