• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Pikali Gerda legyőzte a rákot

Lapszemle Forrás: blikk.hu

Kevesen sejtik, hogy Pikali Gerda (37) színésznő élete kislánykora óta tele volt megpróbáltatásokkal.

Hetedik osztályos volt Gerda, amikor fájt a füle, és vérzett – mesélte a színésznő unokatestvére. A vizsgálatokon kiderült, hogy egy daganat nőtt a fülében. Minden évben újra és újra ki kellett operálni, ilyenkor egy egész hónapot feküdt a hódmezővásárhelyi kórházban, ahol megtanult türelemmel várni és fogcsikorgatva küzdeni. A daganat azonban így is a füléről az agyára húzódott – tette hozzá az unokatestvér, aki elárulta: mire a lány elvégezte a Színművészetit, az orvosok már csak egy évet adtak neki, és bakancslista készítését javasolták a színészi karrier helyett – írja a blikk.hu portálja.

Gerdát a betegsége döbbentette rá az élet igazi értékeire. Volt ideje ilyesmin gondolkozni, hiszen összesen 13 évig küszködött a visszanövő tumorral, és hónapokat töltött kórházban. Végül egy ötórás műtéttel kiirtották a daganatot, és úgy tűnt, Gerda megtalálta a boldogságot a férje oldalán. Az élet azonban újabb nehézségek elé állította a színésznőt, aki hamar állapotos lett, ám szülés közben trombózist kapott. Hiába mondta az orvosnak, hogy fáj a lába, az hazaküldte az újszülött Marcival, de még aznap mentő vitte kórházba. Gerda már ott tartott, hogy a nővérét kérte meg a kórházi ágyon, nevelje fel a kisfiát. Petra szerencsére lelket öntött belé, külön szobát intézett, ahol húga nyugodtan szoptathatta az újszülött babát, akit Géza vitt be utána – idézte fel a történteket a családtag, aki szerint Gerda a küzdelmek miatt nagyon megbecsüli a boldogságot, de vasakarattal képes harcolni is érte.

Csakhogy nem telt el sok idő, a színésznő ismét kockáztatta életét, hiszen épphogy megszületett Marcell, rögtön ismét teherbe esett. Az orvosok és a családtagok is megpróbálták lebeszélni arról, hogy megtartsa a babát, mert életét kockáztatta a gyors terhességgel. Gerda azonban úgy döntött, abortusz helyett inkább harcol a babáért, naponta kétszer injekciózta magát egy újabb trombózis ellen. Gerda visszahúzódó, vidéki lány, akinek a család nagy érték, most is a világon a legbüszkébb Marcira és Barnabásra – jegyezte meg Pikali rokona.

A színésznő élete legtragikusabb időszakairól nem szívesen beszélt, de annyit elismert, unokatestvére nem túlzott. Évente kell kontrollra járnom a daganatos betegség miatt, de tíz éve nyoma sincs. A mai napig hálás vagyok Rovó Lászlónak, a szegedi klinika fül-orr-gégészének, aki megmentette az életemet – árulta el a színésznő.