• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Pironkodás helyett megelőzésre van szükség

Lapszemle Forrás: mno.hu

Félelem és tájékozatlanság jellemzi sokak viszonyulását a nemi betegségekhez, ami hozzájárul ahhoz, hogy növekednek az esetszámok.

Tamási Béla klinikai szakorvos szerint a megelőzésre már az iskolában hangsúlyt kellene fektetni. Problémát okoz, hogy sokan más betegségekre kapott antibiotikumokkal próbálják gyógyítani magukat. Egyelőre kevesen használták azt a rendszert, amely lehetővé teszi, hogy névtelenül értesítsék volt partnereiket a szexuális úton terjedő betegséggel diagnosztizált páciensek - írja a Magyar Nemzet Online.

Folyamatosan nő a nemi betegségek száma Magyarországon, ami összefügg azzal, hogy egyáltalán nincs hangsúly a megelőzésen – mondta a lapnak a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikáján működő országos STD-centrum és diagnosztikai központ orvosa (az STD jelentése: sexually transmitted diseases, azaz szexuális úton terjedő betegségek).

Tamási Béla szerint súlyos probléma, hogy a nemi betegségek még mindig tabutémának számítanak itthon, az iskolákban pedig gyakorlatilag nincs szexuális felvilágosítás, annak ellenére, hogy egyre korábban kezdenek el nemi életet élni a fiatalok. Ideális esetben körülbelül évente kétszer kellene szexuális úton terjedő betegségekkel kapcsolatos és HIV-szűrésre járniuk azoknak, akik aktív nemi életet élnek. A gyakorlat azonban ettől jelentősen elmarad. Még mindig sokan gondolják ugyanis úgy, hogy nemi beteg csak az lehet, aki homoszexuális, prostituált, vagy „feslett" életet él. Ez azonban egyáltalán nem igaz – nyomatékosította az orvos. Leszögezte, a nemi betegségek megakadályozására és szűrésére azért is kell hangsúlyt helyezni, mert egy részük sokáig akár teljesen tünetmentes maradhat, hosszú távon azonban szövődményekhez és meddőséghez is vezethetnek. Ilyen például a chlamydia által okozott fertőzés, és a szifilisznek is vannak tünetmentes stádiumai. A tünetmentesség ráadásul nem jelenti azt, hogy nem áll fenn fertőzésveszély.