• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Pisztolyt szegeznek a fejedhez, és mosolyogva azt mondják, tárgyalhatunk

Lapszemle 2021.07.10 Forrás: Telex
Pisztolyt szegeznek a fejedhez, és mosolyogva azt mondják, tárgyalhatunk

A meddőségi centrumok nagy léptékű államosítása 2019 karácsonya előtt kezdődött, amikor a kormány bejelentette: állami kézbe vesz hat magán meddőségi klinikát.

Mostanra biztossá vált, hogy 2022. július 1-től kizárólag az állami meddőségi intézményekben végezhetnek beültetést. A kormány az elfogadott törvénymódosítással az utolsó három magánklinikát is bedarálta. A Telexnek nyilatkozó egyik érintett intézmény főorvosa szerint a lépésnek szakmai indoka nincs, a szektor tulajdonosi átrendeződése zajlik. Az érintett párok egyelőre azt sem tudják, mi lesz a lefagyasztott embrióikkal, a törvénymódosítással az egyedülálló, fogamzóképes nőket pedig teljesen kipörgethetik a rendszerből. Nekik – a jelenlegi információk alapján – esélyük sem lesz gyereket vállalni a jövőben Magyarországon.

A meddőségi centrumok nagy léptékű államosítása 2019 karácsonya előtt kezdődött, amikor a kormány bejelentette, hogy állami kézbe vesz hat magán meddőségi klinikát, és ingyenessé teszi a kezeléseket, szűrővizsgálatokat, gyógyszereket. A magyarázat az volt, hogy a kormány segíteni akar a 150 ezer meddőségi problémával küzdő párnak, ezért a meddőségi kezelések a jövőben olcsóbbak, gyorsabbak és mindenki számára hozzáférhetők lesznek. „Az emberi élet nem üzlet”, érvelt akkor Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter.

Ezután már csak három teljesen magánkézben lévő, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel (NEAK) nem szerződött meddőségi centrum maradt az országban, azok is mind Budapesten:

a TritonLife Róbert Magánkórház,

a Reprosys Kft. és

a Versys Clinics.

Arról, hogy mi a kormány távlati terve a szektorral, sejtésük sincs, hiszen az egyértelmű, hogy a mostani lépésnek szakmai indoka nincs, mondja Vass Zoltán, a Reprosys Kft. centrumvezető főorvosa. „Ettől nem lesz több kezelés, nem lesz jobb a színvonal. Kizárólag azt tudjuk elképzelni, hogy a szektor tulajdonosi szerkezetét akarják átrendezni."

Arról, hogy mi lesz a Reprosys sorsa, még folynak a tárgyalások. A klinika szakmai stábja 2021. szeptember 30-ig látja biztosítottnak, hogy ebben a struktúrában dolgozhasson, utána egyszerűen nem tudják, mi lesz. „Mi szurkolunk, hogy a menedzsment is sikeres tárgyalásokat folytasson, de őszintén megmondom, ezeket a tárgyalásokat nem úgy képzelem el, mint amikor két fél leül és egyenrangú félként beszélgetnek.”

„Ez inkább arra hasonlít, hogy valaki berúgta az ajtót, pisztolyt szegezett a másik fejéhez, majd elmosolyodva azt mondta, egyébként tárgyalhatunk” – fogalmaz Vass Zoltán.

 

Legolvasottabb cikkeink