• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Pneumococcus: sikeres a védekezés

Lapszemle Forrás: Világgazdaság

Lényegesen kevesebb esetben válhat szükségessé súlyos tüdő-gyulladás miatt kórházi kezelés.

A magyar EU-elnökség egyik kiemelkedő eseménye volt a védőoltásokkal foglalkozó Gyermekeink egészséges jövőjéért – immunizáció gyermekkorban címmel rendezett konferencia, amelyen az unió országaiból részt vevők elismeréssel fogadták a több mint fél évszázada kiemelkedően eredményes magyar védőoltási program és a hatékonyságát monitorizáló surveillance rendszer ismertetését – írja cikkében Dr. Mészner Zsófia, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet főigazgatója.

Eredményeink a házi gyermekorvosok, háziorvosok, védőnők és a járványügyi szakemberek munkáját dicsérik. Ám fontos, hogy a megvalósításhoz szükséges pénzügyi hátteret – a gazdasági válság időszakában különösen – a mindenkori kormányzat biztosítja. A védőoltásokkal foglalkozó tudományág, a vakcinológia a fertőző betegségek, az immunológia, az epidemiológia, a mikrobiológia és az egészségügyi gazdaságtan határterületeiről építkező, igen gyorsan fejlődő új diszciplína. Eredményeinek köszönhetően ma már biztonságos, hatékony és igen jól tolerálható oltóanyagokkal dolgozhatunk, melyek a mindennapi gyakorlatba épülve gyermekek millióinak adnak esélyt egészségesebben felnőni szüleiknél.

A magyar védőoltási rendben a korábbi, tíz fertőzés elleni mellé már három éve annak, hogy bekerült a pneumococcusfertőzés jelenleg már a 13. leggyakrabban súlyos fertőzést okozó változata elleni védőoltás is, a családok számára térítésmentesen felajánlandó oltóanyagként. A döntés összhangban volt az Egészségügyi Világszervezet ajánlásával, mely minden európai ország számára javasolta a pneumococcusfertőzés elleni védőoltás beillesztését az életkor szerinti védőoltási rendbe. Állásfoglalásuk szerint e védőoltás bevezetésével a két éven aluli gyermekek körében várhatóan lényegesen csökkenhet a súlyos, életet is veszélyeztető pneumococcusfertőzések száma, továbbá lényegesen kevesebb esetben válhat szükségessé súlyos, pneumococcus okozta tüdő-gyulladás miatt kórházi kezelés az oltottaknál.

Maga a pneumococcusfertőzés elleni, már fiatal csecsemőkortól hatékony védőoltás ma Európa minden országában hozzáférhető, a legtöbb országban az életkor szerinti oltási rendbe illesztett módon, ám a volt szocialista országok közül teljes mértékben térítésmentesen csak Magyarországon. Ez azért az esélyegyenlőség irányába tett igen figyelemreméltó lépés, mert a súlyos pneumococcusfertőzés tipikusan „szociálisan lefelé szelektáló" természetű, éppen azokat érinti legsúlyosabban, akik segítség nélkül kiszorulnának ebből a prevenciós lehetőségből.