• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Pofont kapott a magyar egészségügy

Lapszemle 2020.09.24 Forrás: Napi.hu
Pofont kapott a magyar egészségügy

A magyar hatóságok elutasították a Németországban igénybe vett egészségügyi ellátással kapcsolatos költségek megtérítése iránti kérelmet.

A szolgáltatásnyújtás szabadságának elvével és a határon átnyúló egészségügyi ellátásról szóló irányelvvel ellentétes az olyan nemzeti szabályozás, amely előzetes engedély hiányában kizárja a valamely tagállamban lakóhellyel rendelkező biztosított személy által egy másik tagállamban sürgősen igénybe vett beavatkozással kapcsolatos költségek megtérítését - mondta ki szerdán egy magyar ügyben az Európai Bíróság a Napi.hu szerint. 

A most született döntés előzménye, W.O. magyar állampolgár - akinek bal szemén retinaleválás történt 1987 során, azóta a bal szemére nem lát - jobb szemén 2015 során zöldhályogot diagnosztizáltak. Az általa több magyar egészségügyi intézményben igénybe vett ellátások hatástalanok maradtak, és az érintett látótere egyre jobban beszűkült, a szemnyomás pedig folyamatosan magas értékeket mutatott.

Majd 2016. szeptemberében felvette a kapcsolatot egy, a németországi Recklinghausenben praktizáló orvossal, akitől 2016. október 17-ére kapott időpontot orvosi vizsgálatra. Az orvos arról tájékoztatta W.O.-t, hogy a tartózkodását 2016. október 18-ig meg kellene hosszabbítania, amikor is adott esetben szemészeti beavatkozásra kerül sor. Időközben egy Magyarországon elvégzett orvosi vizsgálat megállapította, hogy a beteg szemnyomása jóval meghaladja az elfogadhatónak tekintett szintet. A 2016. október 17-i németországi vizsgálatot követően az orvos úgy vélte, hogy a szemészeti beavatkozást sürgősen el kell végezni a beteg vakságtól való megmentése érdekében, a 2016. október 18-án végrehajtott műtét sikeres volt.

Ezt követően a magyar hatóságok elutasították a Németországban igénybe vett egészségügyi ellátással kapcsolatos költségek megtérítése iránti kérelmet, mondván: az ellátás olyan tervezett gyógykezelés volt, amelyre W. O. nem kapott a előzetes engedélyt.

A perbeli esetben az EB úgy találta, hogy a szemészeti beavatkozás sürgős volt. Ráadásul azt is megállapította, hogy a magyarországi előzetes engedélyezési rendszer a szolgáltatásnyújtás szabadsága korlátozásának minősül.

Legolvasottabb cikkeink