• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Pofont kapott a magyar egészségügy

Lapszemle 2020.09.24 Forrás: Napi.hu
Pofont kapott a magyar egészségügy

A magyar hatóságok elutasították a Németországban igénybe vett egészségügyi ellátással kapcsolatos költségek megtérítése iránti kérelmet.

A szolgáltatásnyújtás szabadságának elvével és a határon átnyúló egészségügyi ellátásról szóló irányelvvel ellentétes az olyan nemzeti szabályozás, amely előzetes engedély hiányában kizárja a valamely tagállamban lakóhellyel rendelkező biztosított személy által egy másik tagállamban sürgősen igénybe vett beavatkozással kapcsolatos költségek megtérítését - mondta ki szerdán egy magyar ügyben az Európai Bíróság a Napi.hu szerint. 

A most született döntés előzménye, W.O. magyar állampolgár - akinek bal szemén retinaleválás történt 1987 során, azóta a bal szemére nem lát - jobb szemén 2015 során zöldhályogot diagnosztizáltak. Az általa több magyar egészségügyi intézményben igénybe vett ellátások hatástalanok maradtak, és az érintett látótere egyre jobban beszűkült, a szemnyomás pedig folyamatosan magas értékeket mutatott.

Majd 2016. szeptemberében felvette a kapcsolatot egy, a németországi Recklinghausenben praktizáló orvossal, akitől 2016. október 17-ére kapott időpontot orvosi vizsgálatra. Az orvos arról tájékoztatta W.O.-t, hogy a tartózkodását 2016. október 18-ig meg kellene hosszabbítania, amikor is adott esetben szemészeti beavatkozásra kerül sor. Időközben egy Magyarországon elvégzett orvosi vizsgálat megállapította, hogy a beteg szemnyomása jóval meghaladja az elfogadhatónak tekintett szintet. A 2016. október 17-i németországi vizsgálatot követően az orvos úgy vélte, hogy a szemészeti beavatkozást sürgősen el kell végezni a beteg vakságtól való megmentése érdekében, a 2016. október 18-án végrehajtott műtét sikeres volt.

Ezt követően a magyar hatóságok elutasították a Németországban igénybe vett egészségügyi ellátással kapcsolatos költségek megtérítése iránti kérelmet, mondván: az ellátás olyan tervezett gyógykezelés volt, amelyre W. O. nem kapott a előzetes engedélyt.

A perbeli esetben az EB úgy találta, hogy a szemészeti beavatkozás sürgős volt. Ráadásul azt is megállapította, hogy a magyarországi előzetes engedélyezési rendszer a szolgáltatásnyújtás szabadsága korlátozásának minősül.

Legolvasottabb cikkeink