• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Kockázatos terület Győr-Moson-Sopron megye a németeknek

Hírek 2020.09.24 Forrás: MTI
Kockázatos terület Győr-Moson-Sopron megye a németeknek

Németországban Budapest mellett ezt a megyét is listára vették. A franciáknál megerősített riasztási állapotot vezettek be több nagyvárosban.

Felvették Győr-Moson-Sopron megyét az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2) terjedése miatt kockázatosnak minősülő területek listájára Németországban szerdán. A kockázatos besorolás azzal jár, hogy az ilyen területről Németországba érkezőknek házi karanténba kell vonulniuk, értesíteniük kell a helyi egészségügyi hivatalt, és 72 órán belül koronavírustesztet kell végeztetniük. Negatív lelet esetén az egészségügyi hivatal elrendelheti a karantén feloldását. Október 1-jétől a karantént legkorábban az ötödik nap elteltével lehet feloldani negatív lelet esetén. A kockázatos területek hivatalos listáján eddig csak Budapest szerepelt Magyarországról.

Szerdán egy sor régiót és várost felvettek a listára, például Csehország csaknem teljes területét, és a Romániában, Erdély délkeleti részén fekvő Kovászna megyét.

A kockázatos besorolásról közösen dönt a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI), a szövetségi egészségügyi minisztérium, a külügyminisztérium és a belügyi tárca. A döntést megelőző elemzés első szakaszában azt vizsgálják, hogy hol vannak olyan régiók - nagyobb közigazgatási egységek vagy egész országok -, amelyekben meghaladta az ötvenet az utóbbi hét napon regisztrált SARS-Cov-2-fertőzöttek százezer lakosra vetített száma, vagy olyan térségek, amelyekben ugyan még nincs a fertőzöttek száma a határérték felett, de egyéb körülmények a fertőzés fokozott kockázatát jelzik.

A döntést megelőző mérlegelés második szakaszában a járvány elfojtását célzó helyi erőfeszítéseket elemzik, így vizsgálják egyebek mellett a tesztelési kapacitást és az elvégzett koronavírustesztek számát.

A kockázatos besorolás azzal is jár, hogy a külügyminisztérium utazási figyelmeztetést ad ki, amelyben nyomatékosan eltanácsolja a német állampolgárokat attól, hogy nem feltétlenül szükséges esetben felkeressék az adott régiót.

A listát a járvány miatt kiadott általános utazási figyelmeztetés visszavonásával egy időben, június 15-én nyitották meg. Kezdetben szerepelt rajta az európai uniós társországokon, az EU-n kívüli schengeni tagországokon - Izland, Liechtenstein, Norvégia, Svájc - és az Egyesült Királyságon kívül a világ valamennyi országa. Időközben kiegészült számos Európán belüli térséggel, például Franciaország tíz közigazgatási régiójával és Hollandia három tartományával. Ugyanakkor vannak országok és térségek, amelyek a járványhelyzet javulása révén már nem szerepelnek a listán. Ilyen például Kuba, Srí Lanka és több romániai megye. 

Újabb szigorítások Franciaországban, Marseille-ben teljesen bezárnak a vendéglátóhelyek

Újabb korlátozó intézkedéseket jelentett be a koronavírus-járvány megfékezésére szerda este a francia kormány: az ország második legnagyobb városában, a délkeleti Marseille-ben azonnali hatállyal bezárnak a vendéglátóhelyek, míg további 11 nagyvárosban, köztük Párizsban úgynevezett megerősített riasztási állapot lép életbe helyi korlátozásokkal.

"A helyzet folyamatosan romlik egyes országrészekben, és az egészségügyi ellátórendszer leterheltsége újabb intézkedéseket követel" - fogalmazott Olivier Véran egészségügyi miniszter Párizsban tartott sajtótájékoztatóján, emlékeztetve arra, hogy minden mutató (napi esetszám, kórházi betegek és elhunytak száma) napok óta fokozatosan emelkedik.

A miniszter bejelentette, hogy Marseille-en kívül a tengerentúli Guadeloupe szigetét is maximális riasztási övezetbe sorolta a kormány. Ez a legmagasabb riasztási szint a kijárási korlátozásokat is lehetővé tevő egészségügyi rendkívüli helyzet előtt.

Megerősített riasztási állapotot léptetett életbe a kormány 11 nagyvárosban, köztük a fővárosban is, és ennek értelmében a bároknak és kávéházaknak este 10 órakor be kell zárniuk, az éttermek viszont megszokott nyitvatartás szerint üzemelhetnek, a sportklubok és egyesületi tevékenységekre fenntartott helyiségek hétfőtől nem nyithatnak ki.

Az érintett nagyvárosokban (Bordeaux, Lyon, Nizza, Lille, Toulouse, Saint-Etienne, Rennes, Párizs, Rouen, Grenoble és Montpellier) tíz főben korlátozta a kormány a gyülekezést a közterületeken, a szervezett rendezvényeken az eddigi 5 ezerről ezerre csökken a maximális résztvevők száma.

"Még van idő cselekedni, a mostani intézkedések célja, hogy megállítsuk ezt a folyamatot" - hangsúlyozta a tárcavezető az egészségügyi előírások (maszkviselés, távolságtartás, kézfertőtlenítés) betartására, valamint a családi és baráti rendezvények elkerülésére kérve a franciákat. Olivier Véran otthoni munkavégzést javasolt mindenkinek, aki megteheti, s az idősotthonokban is megerősített óvintézkedéseket kért.

Az egészségügyi minisztérium adatai szerint az elmúlt 24 órában 13 072 új fertőzöttet regisztráltak, a pozitív tesztek aránya elérte a 6,2 százalékot országosan, Marseille-ben és Párizsban már 10 százalék. A kórházakban jelenleg csaknem 6 ezer Covid-19-fertőzésben szenvedő beteget ápolnak, naponta több mint hatszáz betegfelvétel történik, közülük megközelítően százan kerülnek intenzív osztályra. Jelenleg 675 fertőzött van intenzív osztályon, 24-gyel több, mint kedden. Az elhunytak száma 43-mal 31 459-re emelkedett az elmúlt 24 órában.

Belgiumban rövidül a karatén ideje, az utcai maszkviselés jövő hónaptól nem kötelező

Belgiumban 14-ről hét napra rövidül le a koronavírus-járvány miatti kötelező hatósági karantén ideje, a maszk utcai viselése október elsejétől nem lesz kötelező - jelentette be szerdán a kormány.

A belga biztonsági tanács szerdán enyhítette a járvány terjedését megelőzni hivatott korlátozásokat, az új fertőzöttek számának erőteljes emelkedése ellenére. A módosított szabályok értelmében jövő hónaptól a légzőszerveket elfedő maszk viselése csak zsúfolt helyeken, tömegközlekedési eszközökön, mozikban és színházakban szükséges. A kötelező karanténidő két hétről egyre csökken. A fizikai távolságtartásra vonatkozó szabályok a járványhelyzettől függően fognak változni, azonban szoros kapcsolattartás legfeljebb öt fővel engedélyezett.

"A távolságtartásról szóló szabály különösen fontos. A szoros kapcsolat azt jelenti, hogy valaki, akivel nem élünk egy fedél alatt, fizikailag közel van hozzánk 15 percnél hosszabb ideig úgy, hogy nem visel maszkot" - hangsúlyozta Sophie Wilmes kormányfő. Hozzátette: a társas összejövetelek tíz főre korlátozódnak, a zárt térben tartott rendezvényeken 200 fő, szabadtéren maximum 400 fő vehet részt.

A kormányfő közölte, hogy a járvány belgiumi harmadik hullámában arra teszik a hangsúlyt, hogy az "élet hosszú távon újra visszakerüljön a normális kerékvágásba". Elismerte viszont, hogy a járványügyi helyzet igen kedvezőtlenül alakul.

Belgiumban az elmúlt egy hétben naponta átlagosan 1374 új fertőzöttet regisztráltak a hatóságok. Jelenleg 486 fertőzöttet kezelnek kórházban. Intenzív ápolásban 87-en részesülnék. A 11,5 millió lakosú országban eddig közel tízezren lettek a kór áldozatai.

A szomszédos Hollandiában szerdán ismét rekordszámú új fertőzöttet (2364) azonosítottak. A holland közegészségügyi szolgálat szerint Amszterdamban, Rotterdamban és Hágában a legmagasabb a fertőzöttek aránya.

A hivatalos adatok azt mutatják, hogy az országban mintegy 102 ezer ember fertőződött meg eddig. Jaap Van Diesel, a közegészségügyi szolgálat igazgatója szerint azonban a valós számuk akár egymillió is lehet.

A kórházban ápoltak száma egy hét alatt megduplázódott, 420-ra nőtt, és további öt ember hunyt el a járványban. Mark Rutte kormányfő kedden bejelentette, hogy szigorúbb korlátozásokat vezetnek be Hollandia egyes régióiban.

Legolvasottabb cikkeink