• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Polgármester maradhat az ápolónő

Lapszemle Forrás: teol.hu

Összeférhetetlen-e a harci faluvezető főállású ápolónői viszonya és társadalmi megbízatású polgármesteri tisztsége?

A kormányhivatal szerint nem. Az utóbbi években nem volt ritka a helyi politikával, közélettel összefüggő szórólapos tájékoztatás Harcon. Legutóbb szeptember 11-én juttatott el szórólapot a lakossághoz Bóni Zoltán, a község korábbi polgármestere. A papír egyik oldalán az új önkormányzati vezetés első egy évének kritikája szerepel, a másikon pedig a Belügyminisztérium szakmai véleménye az új polgármester összeférhetetlenségével kapcsolatosan – olvasható a Tolnai Népújság – online oldalán.

Mint arról már beszámoltunk – írja a lap -, a község 2010. októberében megválasztott vezetésén belül kibékíthetetlen ellentétek bontakoztak ki. Végül feloszlott a testület, időközi választásokat tartottak. A 2011. szeptember 11-i voksoláson a polgármester-jelöltek küzdelmében Siposné Csajbók Gabriella nyert Bóni Zoltánnal szemben. Az új polgármester társadalmi megbízatásban látja el feladatát, főállásban továbbra is körzeti ápolónőként dolgozik a községben.

Korábban az önkormányzat alkalmazottjaként látta el ezt a feladatot, közalkalmazotti jogviszonyát 2011. szeptember 30-án szüntette meg, mert abban a formában összeférhetetlen lett volna a két munkája. 2011. októbertől az ápolónői munkakört a helyi egészségügyi ellátást biztosító kft.-vel kötött munkaszerződés alapján látja el

A fent említett, a Belügyminisztériumhoz eljuttatott lakossági beadvány arra a kérdésre irányult, hogy a két tisztség nem összeférhetetlen-e. A Belügyminisztérium főosztályvezetője által júniusban kiadott szakmai vélemény szerint fennáll az összeférhetetlenség, mivel a polgármester „személyes közreműködőként" dolgozik a helyi egészségügyi ellátást végző, önkormányzati feladatot ellátó kft.-ben. A kérdésben a Tolna Megyei Kormányhivatalhoz is érkezett egy lakossági beadvány, júniusban. A kormányhivatal vizsgálta az ügyet, bekérte az iratokat, tájékoztatása szerint nem áll fenn az összeférhetetlenség.

A törvény szerint nem lehet polgármester egyebek mellett az, akinek a „személyes közreműködésével" működő gazdasági társaság önkormányzati feladatot lát el a képviselő-testülettel kötött szerződés alapján – emelte ki a kormányhivatal állásfoglalásában. A szakvélemény szerint viszont a polgármester munkavégzése nem minősül „személyes közreműködésnek", mivel az a törvény szerint csak a kft. tagjaira vonatkozhat. A polgármester viszont nem tagja, hanem alkalmazottja az őt foglalkoztató kft.-nek. Emiatt pedig az ápolói munkakör nem eredményez összeférhetetlenséget.

Siposné Csajbók Gabriella a belügyminisztériumi állásfoglalás kapcsán elmondta: azóta kiderült, hogy a minisztériumi szakvélemény a beadványban szereplő azon téves információ alapján született, mely szerint a polgármester személyes közreműködőként dolgozik a kft.-ben. Ezt az adatot viszont a minisztérium nem ellenőrizte, mert az nem feladata.