• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Pozitív drogtesztet produkáltak csecsemőknél bizonyos szappanok

Lapszemle Forrás: HVG Online

A szakemberek sem tudják pontosan, miért produkálnak pozitív THC-tesztet újszülötteknél egyes szappanok.

A THC, vagyis a tetrahidrokannabiol az egyik drog, a marihuána hatóanyaga. A Clinical Biochemistry című szaklap júniusi számában publikált tanulmány szerint öt szappannál fedezték fel ezt a jelenséget. Johnson & Johnson: Head-to-Toe Bay Wash, Bedtime bath, CVS: Night-Time Baby Bath, Aveeno: Soothing Relief Creamy Wash valamint Wash Shampoo – a tanulmány szerint ezek azok a szappanok illetve szappanalapú termékek, amely használata után pozitív THC-tesztet produkáltak a babák – írja az msnbc.com-on megjelent tanulmány nyomán a HVG – online.

A szakemberek azután kezdtek vizsgálódni az ügyben, hogy az észak-karolinai kórház nővéreinek feltűnt a rengeteg pozitív teszteredmény az újszülötteknél.

Fontos megjegyezni, hogy az érintett babák nem voltak narkózisban, nem produkálták a marihuánánál ismert „high" érzésre jellemző tüneteket – nyilatkozta Catherine Hammett-Stabler, az észak-karolinai egyetem professzora.

Egyelőre az is homályos a kutatók számára, pontosan hogyan jelenhet meg a szervezetben THC szappanok által: lehet, hogy a szappan egyik összetevőjének szerkezete hasonlít a THC-ra, de az is előfordulhat, hogy valamelyik komponens produkál pozitív tesztet, miután a baba bőrén át felszívódik és vizeletben kiválasztódik.

Pozitív THC-eredmény esetén a törvény alapján elrendelhetnek bizonyos szociális intézkedéseket, ha felmerül a kábítószerrel való visszaélés gyanúja. Egyetlen pozitív teszt ugyanakkor még nem elég, ahogy fogalmaznak, „az csak egy darabja a kirakósnak". Ezért is folytatják a vizsgálatot a szappanok esetében, és igyekeznek más módszerekkel is bizonyítani az állításokat.

Carl Seashore gyermekorvos, a kutatás egyik résztvevője hangsúlyozta: azért is igyekeznek választ találni a jelenségre, hogy megvédjék a családokat az igazságtalan gyanúsítgatásoktól.

A csecsemők érzékenyek a marihuána összetevőire, ezért is indokolt lehet a drogteszt már akkor, ha az édesanyjuknál felmerül a kábítószerezés gyanúja, vagy nem vett részt a szülés előtti vizsgálatokon.