• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Prevenciós program indul Somogyban a megelőzésért

Lapszemle 2019.09.05 Forrás: OrientPress Hírügynökség
Prevenciós program indul Somogyban a megelőzésért

A tervek szerint a speciális szűrőbuszok szeptembertől várják a lakosságot különböző vizsgálatokkal és prevenciós szolgáltatásokkal.

Kampányt indított a kormány – a Nemzeti Népegészségügyi Központtal és a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal együttműködve – a hátrányos helyzetű településeken élők egészségének megőrzéséért. A tervek szerint a speciális szűrőbuszok szeptembertől várják a lakosságot különböző vizsgálatokkal és prevenciós szolgáltatásokkal a megyében összesen 6 helyszínen: Csököly, Lakócsa, Kastélyosdombó, Gamás, Nagybajom és Somogysárd településeken - adta hírül az OrientPress Hírügynökség.

A kezdeményezés a „Felzárkózó települések” elnevezésű hosszú távú programhoz kapcsolódik, amelyben a kormány 300 hátrányos helyzetű falu felzárkóztatását tűzte ki céljául. 2019-ben 31 helyszínen kezdődik el a munka a Magyar Máltai Szeretetszolgálat koordinálásával, a végrehajtásban pedig a nagy egyházi karitatív szervezetek és a településeken dolgozó civil szervezetek is részt vesznek.

A Somogy megyei program megnyitóját 2019. szeptember 3-án Csökölyben, a szűrővizsgálatok első állomásán tartották.

Neszményi Zsolt elmondta: a program célja, hogy a különböző egészségügyi szolgáltatásokat eljuttassa a hátrányos helyzetű településeken élő, a közlekedési adottságok miatt a szűrési lehetőségekhez nehezen hozzáférő emberekhez is. A kormánymegbízott megköszönte a szűrővizsgálatokban együttműködők munkáját, illetve a különböző egészségügyi szervezetek támogatását. Hangsúlyozta: a kormányhivatal elsődleges szerepe a lakosság egészségének védelme tekintetében a figyelemfelhívás és az életmód tanácsadás.

Surján Orsolya helyettes országos tisztifőorvos, a Nemzeti Népegészségügyi Központ főigazgatója elmondta: a tapasztalata és a rendelkezésre álló adatok alapján nagy szükség van a megelőző szűrővizsgálatokra, viszont a lakosság egy része nehezen tud élni ezekkel a lehetőségekkel.

A Népegészségügyi Központ alapfeladata, hogy felmérje a halálozások arányát Magyarországon, és az így kapott adatok alapján megkeresse azokat a településeket, ahol az átlagnál nagyobb szükség van további beavatkozásokra.

Nagy Ferenc elsősorban a gyermekszemészeti vizsgálatok fontosságát emelte ki, hiszen a legfontosabb a jövő generációjának védelme. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat egészségügyi programokért felelős szakmai vezetője elmondta: szociális szempontból is fontos a gyermekek látása, hiszen nemcsak a tanulást, de a közösségbe való beilleszkedést is nagymértékben megkönnyítheti, ha időben felismerjük és kezeljük annak romlását.

Moizs Mariann, a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház főigazgatója hangsúlyozta: nagyon fontos, hogy a betegségek kezelését idejében el tudják kezdeni, ehhez viszont az kell, hogy az emberek igénybe vegyék a szűrővizsgálatokat.

A rendezvényen részt vett Vajer Péter, a Gottsegen Országos Kardiológiai Intézet Prevenciós, Módszertani és Szervezési Osztályának vezetője is, aki a szűrések mellett a tanácsadások fontosságát is kiemelte. (Fotó: Bartos Gyula/Emmi)

Legolvasottabb cikkeink