• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Próbaüzem döccenőkkel: kevesebb orvos, több mentőtiszt

Lapszemle 2021.07.12 Forrás: nepszava.hu
Próbaüzem döccenőkkel: kevesebb orvos, több mentőtiszt

Elégedetlenkednek a háziorvosok, ugyanis az ügyeleti ellátási kötelezettségükre vonatkozó szerződésüket nem szüntették meg.

Egy mentőtiszt és egy mentőtechnikus – jellemzően ezt a felállást találtuk szolgálatban azokon a helyeken, ahová este hat óra után becsöngettünk Hajdú-Bihar megye különböző településein az orvosi ügyelet megváltozott feltételeiről érdeklődve - írta a népszava.hu. Vagyis kétségkívül beindult a nagy ügyeleti rendszerváltás. A tervek szerint jövőre az egész országban az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) üzemelteti majd a háziorvosi sürgősségi ügyeletet, és a rendszert július 1-jétől egy éven Hajdú-Bihar megye településein próbálják ki.

Bár a kísérlet elindult, az még távolról sem teljes: az OMSZ nem tudta mindenütt átvenni a feladatot azoktól a szolgáltatóktól, amelyekkel még a helyi önkormányzatok szerződtek. Ennek pedig részben az az oka, hogy az OMSZ vezetőinek erőteljes agitálása ellenére sem sikerült elég belső embert találni a feladatra. Így pedig – és ezt az OMSZ lapunknak küldött válasza is megerősíti –, a régióban a 21 ügyeleti pontból vasárnapig csak 18 helyen vették át a szolgáltatás működetetését. Az OMSZ arra nem tért ki, hogy melyik az a három helyszín, amely a szakemberhiány miatt egyelőre kimarad az egységes megyei rendszerből. Kérdésünkre csak annyit írtak: „folyamatosan csatlakoznak a szakemberek, de akár személyesen is megkeresnek mindenkit, aki képzettsége alapján alkalmas erre a munkára.” Hozzátették: a feladatot a mentők egészségügyi szolgálati jogviszony, vagy személyes közreműködői szerződés keretein belül is elláthatják. Az utóbbi egyben azt is jelentheti: előfordulhat, hogy egy, a főállásában letöltött 12 órás szolgálata után valaki pihenés helyett beül a másodállásba mentőzni.

A megyei 21 ügyeleti pont közül 11-ben nem lesz orvos, helyettük mentőtiszteket és egyetemi végzettségű ápolókat alkalmaznak.

Hegedűs Péter Balmazújváros baloldali polgármestere azt mondta a Népszavának: ők voltaképpen örülnek annak, hogy az OMSZ átvette az ügyeletet, de mivel továbbra is az önkormányzat törvényben rögzített kötelessége az ügyeleti ellátás biztosítása – még ha azt szerződésben most át is adták működtetésre – több információt szeretnének az egész ügyeleti rendszer részleteiről.

Egy másik település önkormányzati képviselője arról beszélt lapnak, hogy városában elégedetlenkednek a háziorvosok, ugyanis az ügyeleti ellátási kötelezettségükre vonatkozó szerződésüket nem szüntették meg erre az átmeneti egy évre, hanem csak felfüggesztették azt. Márpedig a legtöbb háziorvos, főképp, aki már nyugdíjban van, vagy hamarosan eléri ezt a korhatárt, nyűgnek érzi az ügyeletet. Számukra már nem egzisztenciális kérdés, hogy minél többet dolgozzanak, inkább pihennének, és több időt töltenének a családjukkal. Csakhogy jó néhány önkormányzat úgy kötött szerződést a háziorvosi szolgálat ellátására az orvosokkal, hogy kikötötte: ügyeletet is vállalniuk kell. Vagyis, ha egy év elteltével visszaállna a régi rend, a háziorvosok újból kénytelenek lennének ügyeletet ellátni.

 

 

Legolvasottabb cikkeink