• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Profilt váltanak a kórházak

Lapszemle Forrás: Magyar Hírlap

Több aktív ágyat kellett volna megszüntetni az elemző szerint, hogy legyen forrás a béremelésekre.

Fokozatosan megszűnne az összes aktív ágy a kazincbarcikai kórházban, amely egynapos ellátások biztosítása mellett pszichiátriai szakkórházzá válik – értesült a lap. Az idén májustól induló térségi ellátási rend értelmében az intézmény alapvetően a közeli izsófalvi pszichiátriai intézmény munkáját veszi át, a jövő év áprilisáig átmenetileg csak a szülészet üzemelne itt harmincöt ággyal – olvasható a Magyar Hírlap – online oldalán.

A sebészeti, belgyógyászati, fül-orr-gégészeti és szemészeti betegek gyógyítását a Borsod megyei kórház – az észak-magyarországi ellátási térség csúcsintézménye – kapja meg, ahol a tervek szerint ugyancsak áprilisban fejeződik be egy jelentősebb fejlesztés. „Cserébe" Kazincbarcika a pszichoterápiás feladatokat venné át innen, megtartva hatvan ápolási, valamint negyven krónikus belgyógyászati ágyát.

A lap információi szerint ennél nagyobb átszervezés a térségben nem várható, a múlt heti egyeztetésen már csak a párhuzamosságok megszüntetését célzó szakmacsere került szóba a megyei intézmény és a miskolci városi kórház (MISEK) között. Eszerint a csúcsintézménybe koncentrálnák a két kórház sürgősségi – főként sebészeti – beavatkozásait, a halasztható esetekkel pedig a MISEK foglalkozna.

A profilváltó intézmények közé tartozik a tapolcai kórház a nyugat-dunántúli térségben. Itt is megszűnne az aktív fekvőbeteg-ellátás, hogy átadja helyét az egynapos beavatkozásoknak. Az intézményre, emellett rehabilitációs fejlesztések is várnak.

Pápán néhány kisebb szakma – szemészet, fül-orr-gégészet, urológia – kapacitása csökken, ami a tervek szerint összesen 30 ágyat érint. A kórház profilja a járóbeteg-szakellátás és a mozgásszervi rehabilitáció irányába változik. A térségben már 2007-ben megszűntek a zirci és a várpalotai intézmény aktív kapacitásai.

Országosan körülbelül 2500 aktív ágy szűnne meg, ami a lap tudomása szerint csaknem kétezerrel kevesebb a korábban tervezettnél. A csökkentést azonban kevesli a szakmai kollégium menedzsment és egészség-gazdaságtani tagozatának vezetője. Sinkó Eszter úgy véli: „nagyobbat kellett volna vágni" az ellátórendszeren, hogy legyen forrás a béremelésekre, de ez fokozottabb politikai kockázattal járt volna. A szakember hozzátette azt is: az intézmények ugyan eltérő mértékben kaptak forrást korábbi tulajdonosaiktól, ám országos szinten az egészségügyi kiadásoknak legalább a négy százalékát az önkormányzatok biztosították. Ez az összeg a jövőben hiányozik majd, miközben az állami irányítási rendszer kiépítése jelentős többletkiadásokkal járhat, ráadásul a döntések útja is hosszabb lesz – közölte Sinkó Eszter.