• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Radikálisan megnőhet a vezetők felelőssége

Lapszemle Forrás: Figyelő

A szabály értelmezése a bíróságok kezében van, nem egységes az értelmezés.

Óriási a kavarodás, a jogászok sem egységesen ítélik meg azt, hogy milyen károkért kell a társaságok vezető tisztségviselőinek helytállniuk az új Polgári Törvénykönyv alapján. A szabály értelmezése a bíróságok kezében van. Csökkenthető a kockázat vezetői-felelősségbiztosítással, ezek száma azonban a Groupama tájékoztatása szerint egyelőre nem ugrott meg - értesült a Figyelő.

Az első értelmezések tényleg mellbevágóak voltak, arról szóltak, hogy március 15-e után a vállalkozásokkal egy sorban lehet perelni a cégvezetőket a harmadik személyeknek okozott károkért. „Ki ül be ezek után vezetői székbe? Emigrálnak az igazgatók, külföldre viszik a társaság székhelyét, vagyonukat a rokonokra íratják" - ezek voltak az első reakciók. Aztán megjelentek barátságosabb értelmezések is, amelyek az új Polgári Törvénykönyvet kimunkáló professzorok magyarázataival egyeztek, ezek szerint szó ninc s arról, hogy a cég normál tevékenységi körébe eső, úgynevezett szerződéses károkért felelnének. A legfrissebb jogászi értelmezések szerint azonban az új szabály a cég tevékenységével összefüggésben jóval szélesebb körre is vonatkozhat, így, ha környezetvédelmi, fogyasztóvédelmi vagy versenyszabályok megsértése eredményeképpen keletkeznek károk.

„Nem egyértelmű a Ptk szövege, az új szabály értelmezése elsősorban a bíróságok kezében van, kérdés, mikor adnak helyt a cégvezetők ellen indított kereseteknek" - magyarázta a Figyelőnek Fehérváry Ákos, a Baker & McKenzie partnere. Az új szabály álláspontja szerint semmiképpen nem jelenti azt, hogy innentől kezdve a cég által okozott minden kárért vagy tartozásért felelős a vezető tisztségviselő is. Abban az esetben viszont radikálisan megnőne a vezetők felelőssége, ha a bírósági gyakorlat alapján az az értelmezés győzedelmeskedne, amely szerint perelhető a vezető, ha az ő cselekménye vagy mulasztása folytán okozott kárt a társaság valamely külső fél részére. Fehérváry Ákos szerint tágabb, kiterjesztő értelmezés alapján elképzelhető, hogy mégiscsak perlik, s a bíróság is elmarasztalja, ha a beosztott munkatárs kifejezetten az ő utasítására cselekedett vagy ha a vezető elmulasztotta az ellenőrzési kötelezettségét, s emiatt keletkezett kár. További részletek az e heti, ma megjelent Figyelőben.

Legolvasottabb cikkeink