• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Rajzfilmfigurák is segítik a gyerekek gyógyulását

Lapszemle Forrás: baon.hu

Ezentúl talán nem is lesz annyira félelmetes hely a gyerekeknek a kórház.

Legalábbis Kecskeméten, ahol az új épület három szintjén a Magyar népmesék sorozat és Vízipók-csodapók rajzfilmek figurái díszítik a falakat. Amikor tavaly októberben a megyei kórház gyermekosztálya beköltözött a Nyíri úton felépült új szárnyba, dr. Kelemen Edit, a koraszülött osztály vezető főorvosa arra gondolt: jó lenne a csupasz falakat mesejelenetekkel- és figurákkal otthonosabbá, barátságosabbá tenni az osztályon kezelt-vizsgált gyerekek számára. Az ötletet felkarolta az intézmény vezetése és Mikulás Ferenc, a Kecskemétfilm Kft. ügyvezetője, az impozáns végeredmény pedig immár teljes egészében látható a csecsemő- és gyermekambulancián, a gyermekosztályon és a koraszülött osztályon – írja a baon.hu portálja.

A három szinten összesen közel 600 négyzetméternyi felületen a Magyar népmesék sorozat és Vízipók-csodapók rajzfilmek figurái díszítik a falakat.

Kilenc hónap telt el a megállapodás aláírása óta. Úgy látszik, ehhez a munkához is annyi idő kellett, mint egy egészséges kisbaba megszületéséhez – mondta a Csemetedoki néven futó projekt pénteki hivatalos záróünnepségén Mikulás Ferenc, aki párhuzamot vont a népmesék és a gyermek gyógyulása között.

A kisgyermek elindul otthonról az ismeretlenbe, és közben meg kell küzdeni az ellenséggel, azaz betegséggel. Ebben segítik az orvosok, ápolók és a különböző varázsszerek, hogy a történet jól végződjön, visszaálljon a rend és a harmónia. Ezekkel a képekkel abban tudunk segíteni a gyerekeknek, hogy gazdagabb legyen a varázsszerek kínálata, és könnyebb a rossz élmények feldolgozása – húzta alá a Kecskemétfilm igazgatója.

Az alkotóművészek jogdíj nélkül hozzájárultak a mesefigurák felhasználásához, és ahhoz is, hogy a gyermekosztály tévéin a Magyar népmesék és a Vízipók epizódjai fussanak. A grafikai és designterveket az Arnon grafikus művészei készítették. Boros Anikó elárulta: úgy indultak neki a munkának, hogy nemcsak az országban, de Európában is különlegességnek számíthat a dekoráció, léptékét, minőségét és célját tekintve egyaránt.

A tervezők kikérték a kórház munkatársainak véleményét, és emiatt például a koraszülött osztályra (ahol a szülőket gyakran komoly trauma éri, és van, hogy hetekig be kell járniuk gyermekükhöz) visszafogottabb színvilágú, de a gyógyulásban való hitet erősítő képek kerültek, míg az ambulanciára színekben gazdagabb, vidámabb jelenetek. A vérvételi helyiségre különösen nagy figyelmet fordítottak, hiszen itt sok kis páciensnél eltörik a mécses. Boros Anikó hozzátette: reméli, hogy mesevilággá változott gyermekrészleg a dolgozóknak is erőt ad.