• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A család és a tudatos életmód növelheti az életet

Lapszemle Forrás: sonline.hu

20-20 százalékban a genetika és az anyagi helyzet, 50-ben az életmód, s csak 10 százalékban az egészségügy felelőssége a szívbetegségek száma.

Ez derült ki a kaposvári kórház szívünk napja rendezvényén. Mindezek alapján nem meglepő, hogy Somogy az – Európában amúgy legutolsók közé tartozó – hazai átlagnál is rosszabb mutatókkal rendelkezik a szívbetegségeket, különösen az infarktusos megbetegedéseket nézve – írja a sonline.hu portálja.

Való igaz, az anyagi helyzet eleve nem teszi lehetővé a teljesen egészséges életmódot – mondta Kerkovits Gábor, a Kaposi Mór Oktató Kórház kardiológiai osztályának osztályvezető főorvosa –, hiszen az élelmiszerek közül a félbarna kenyér, a zsír és a fehér zsírszalonna a legolcsóbb. Ennek ellenére a legtöbbet az egyén tehet a saját egészségért: egy felmérés szerint hét paraméter, többek között a sport, az elegendő alvás, a megfelelő reggeli, a nemdohányzás és a mértékletes alkoholfogyasztás befolyásolja az egészséget. Ha valaki csak kettőt-hármat tart be ezek közül, akkor 45 éves kora után 22-23 évig élhet, ha ötöt-hatot, akkor legalább 35 esztendőre számíthat még elvileg – tette hozzá az osztályvezető főorvos.

Kerkovits Gábor kiemelte azt is: az egyik legfontosabb egészségmegőrző a család. Egy házas férfinak háromszor akkora esélye van 69 éves koráig élni, mint egy egyedülállónak, sőt, ha jó a frigy, a különbség ötszörös. Az egészség alapvetően társadalmi háttér és hovatartozás kérdése, hiszen ez befolyásolja leginkább a frusztráltságot. A stressz önmagában nem veszélyforrás, csak egy kihívás, leküzdése fejlődést jelent, a kudarcélménnyel járó káros stressz viszont rendkívül romboló, ha nem sikerül feldolgozni.

A feszültség miatt rengeteg adrenalint termel a szervezet, viszont semmi sem vezeti le. Emellett a reménytelen élethelyzet a káros stressz legfőbb kiváltója – sajnos Somogy ebben élen jár idehaza, csakúgy, mint a súlyos alkoholizmusban, dohányzásban magas vérnyomásban és cukorbetegségben. Egy szegény kistelepülésen mindezek koncentrálódhatnak, adott esetben a cigaretta és az alkohol egyfajta jutalom a nehéz sorsú embereknél. Emiatt több Somogyban a szívbetegségek száma, mint az ország boldogabb részein, ám a helyzet javítható lenne – jegyezte meg a szakember, hozzátéve azt is, sokat számítana, ha a beteg megfelelően képzett lenne, s tudná, mikor kell orvoshoz fordulnia. Magyarországon átlagosan majd két órával később fordul orvoshoz akut panasszal egy beteg, mint Ausztriában. Pedig harminc percenként 7-10 %-kal csökken a megmenthetőség esélye.

A sürgősségi helyzet viszont jó idehaza: egy szívinfarktusos labor 90 perc alatt elérhető minden településről, Kaposváron a mentő érkezésétől számítva fél órán belül kinyitjuk az elzáródott eret. Ennek ellenére tovább romlott a szívbetegségek halálozási statisztikája. Ezért fontos a megelőzés, és hogy érdekeltté tudjuk tenni az embereket, ugyanis az egyik legkomolyabb életmegőrző faktor, hogy látják életük értelmét – emelte ki a Kaposi Mór Oktató Kórház kardiológiai osztályának osztályvezető főorvosa.