• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Rákkeltő anyagokat találtak egyes gyerekülésekben

Lapszemle 2019.05.23 Forrás: Napi.hu
Rákkeltő anyagokat találtak egyes gyerekülésekben

Nagyszabású tesztet végeztek az autós gyerekülésekről. A 86 termék közül háromban is mérgező anyagokat találtak.

A kocsiba való gyereküléseket vizsgálták egy nemzetközi fogyasztóvédelmi teszten, amelyben Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) és a német ADAC autóklub is részt vett, írja a Napi.hu.

A TVE és a nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel közös - az International Consumer Research and Testing - által felügyelt vizsgálatban 17 márka 86 gyerekülése szerepelt, amelyek a magyarországi boltokban is kaphatók.

A laboratóriumi teszt során többek között azt nézték, hogy a gyerekülések mennyire nyújtanak biztonságot a gyerekeknek frontális vagy oldalirányú ütközésnél: elmozdul-e a gyerekülés, kifordulhat-e belőle benne ülő, milyen erő éri a gyerek fejét, mellkasát, nyakát. Azokat a termékeket, amelyek több korosztálynak készülnek, kisebb és nagyobb próbababákkal is ellenőrizték. Habár a tesztelt gyerekülések megfelelnek a hivatalos biztonsági előírásoknak, a fogyasztóvédelmi szervezetek ennél szigorúbb szempontok alapján rangsorolják a termékeket.

A Tudatos Vásárlók Egyesületének számos tesztje azonban azt mutatja, nem csak az árra kell figyelni. A tesztben a legkisebbeknek, vagyis a 0-13 kilogrammos gyerekeknek szánt üléseknek csak közel a fele kapott 4 vagy ennél jobb pontot a biztonságra a 0-tól 5-ig terjedő skálán, az áruk pedig 50 ezer és 200 ezer forint között mozog. A kevésbé biztonságosak is 30 és 150 ezer között kaphatók.

A nagyobb gyerekeknek szánt (36 kilogrammig), a lista élén végzett biztonságosabb ülések között is elég széles a spektrum ár alapján: 35 ezer forinttól akár 100 forint fölötti összeget is elkérnek értük. Szülőként fontos szempont lehet, hogy mennyire könnyen használható a gyerekülés, főleg ha két autóban használják azt, így gyakran átrakni az egyikből a másikba. Ebből a szempontból alig néhány termék kapott csak kiemelkedően jó (4 -nél magasabb) illetve kiemelkedően rossz (2-nél gyengébb) pontot, a termékek zöme a középmezőnyben végzett. Általánosságban elmondható, hogy inkább a kisebbeknek szánt ülésekkel gyűlik meg a felnőttek baja, azokat macerásabb pakolni, beállítani, becsatolni - áll a TVE tesztről szóló összegzésében.

Fontos kérdés a biztonság mellett az is, hogy a gyerekülések tartalmaznak-e egészségre káros vegyi anyagokat, például policiklusos aromás szénhidrogéneket (PAH), ftalátot, fenolokat, formaldehidet vagy égésgátlókat. Ezek a potenciálisan rákkeltő, mutagén, hormonrendszert károsító anyagok az autós gyerekülés huzatában fordulhatnak elő, és a bőrrel érintkezve bejuthatnak a gyerekek szervezetébe.

A gyerekülések nagy részénél a laborvizsgálat során alig mutattak ki egészségre káros vegyi anyagot, a 86-ból mindössze 3 termék volt, amelyikben magasabb értéket mértek.

Legolvasottabb cikkeink