• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Rákkeltő anyagokat találtak egyes gyerekülésekben

Lapszemle 2019.05.23 Forrás: Napi.hu
Rákkeltő anyagokat találtak egyes gyerekülésekben

Nagyszabású tesztet végeztek az autós gyerekülésekről. A 86 termék közül háromban is mérgező anyagokat találtak.

A kocsiba való gyereküléseket vizsgálták egy nemzetközi fogyasztóvédelmi teszten, amelyben Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) és a német ADAC autóklub is részt vett, írja a Napi.hu.

A TVE és a nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel közös - az International Consumer Research and Testing - által felügyelt vizsgálatban 17 márka 86 gyerekülése szerepelt, amelyek a magyarországi boltokban is kaphatók.

A laboratóriumi teszt során többek között azt nézték, hogy a gyerekülések mennyire nyújtanak biztonságot a gyerekeknek frontális vagy oldalirányú ütközésnél: elmozdul-e a gyerekülés, kifordulhat-e belőle benne ülő, milyen erő éri a gyerek fejét, mellkasát, nyakát. Azokat a termékeket, amelyek több korosztálynak készülnek, kisebb és nagyobb próbababákkal is ellenőrizték. Habár a tesztelt gyerekülések megfelelnek a hivatalos biztonsági előírásoknak, a fogyasztóvédelmi szervezetek ennél szigorúbb szempontok alapján rangsorolják a termékeket.

A Tudatos Vásárlók Egyesületének számos tesztje azonban azt mutatja, nem csak az árra kell figyelni. A tesztben a legkisebbeknek, vagyis a 0-13 kilogrammos gyerekeknek szánt üléseknek csak közel a fele kapott 4 vagy ennél jobb pontot a biztonságra a 0-tól 5-ig terjedő skálán, az áruk pedig 50 ezer és 200 ezer forint között mozog. A kevésbé biztonságosak is 30 és 150 ezer között kaphatók.

A nagyobb gyerekeknek szánt (36 kilogrammig), a lista élén végzett biztonságosabb ülések között is elég széles a spektrum ár alapján: 35 ezer forinttól akár 100 forint fölötti összeget is elkérnek értük. Szülőként fontos szempont lehet, hogy mennyire könnyen használható a gyerekülés, főleg ha két autóban használják azt, így gyakran átrakni az egyikből a másikba. Ebből a szempontból alig néhány termék kapott csak kiemelkedően jó (4 -nél magasabb) illetve kiemelkedően rossz (2-nél gyengébb) pontot, a termékek zöme a középmezőnyben végzett. Általánosságban elmondható, hogy inkább a kisebbeknek szánt ülésekkel gyűlik meg a felnőttek baja, azokat macerásabb pakolni, beállítani, becsatolni - áll a TVE tesztről szóló összegzésében.

Fontos kérdés a biztonság mellett az is, hogy a gyerekülések tartalmaznak-e egészségre káros vegyi anyagokat, például policiklusos aromás szénhidrogéneket (PAH), ftalátot, fenolokat, formaldehidet vagy égésgátlókat. Ezek a potenciálisan rákkeltő, mutagén, hormonrendszert károsító anyagok az autós gyerekülés huzatában fordulhatnak elő, és a bőrrel érintkezve bejuthatnak a gyerekek szervezetébe.

A gyerekülések nagy részénél a laborvizsgálat során alig mutattak ki egészségre káros vegyi anyagot, a 86-ból mindössze 3 termék volt, amelyikben magasabb értéket mértek.

Legolvasottabb cikkeink