A legnagyobb területen termesztett takarmánynövényt, a kukoricát leggyakrabban szennyező fumonizin mikotoxin egészségkárosító kockázatának vizsgálatára indult kutatás a Kaposvári Egyetem Agrár- és Környezettudományi Karán. Az élelmiszer-biztonság célját szolgáló, vissza nem térítendő uniós forrásból tervezett projekt során a szakemberek elsősorban azt vizsgálják, hogy az említett méreganyag veszélyezteti-e a lakosság egészségét, és ha igen, milyen mértékben. A 617 és fél millió forintos költségvetés terhére a kaposvári intézmény a vizsgálati kapacitás bővítéséhez szükséges laboratóriumi fejlesztéseket is tervez – olvasható a
magyaridok.hu portálján.
A mikotoxinok az élelmiszer-termelés teljes vertikumában megtalálhatók, penészgombák által termelt mérgező anyagok. A fumonizin B1 mikotoxin hazai körülmények között is a leggyakoribb gomba által termelt toxin, legfőképpen a kukoricát szennyezi, de előfordul más takarmányokban és élelmiszer-alapanyagokban is.
Az orvostudományi kutatások megállapítása szerint az említett méreganyag rákkeltő hatású, többek közt összefüggésbe hozzák a nyelőcsőrák, valamint a nyelőcsőzáródási rendellenességek kialakulásával. Ezek a betegségek csaknem kizárólag a szegényebb, szinte csak kukoricát fogyasztó, döntően afrikai országok lakosságát sújtják. Emellett állat-egészségügyi hatása is jelentős: lovaknál agylágyulást, sertésekben tüdővizenyőt idézhet elő.
A Kaposvári Egyetem új projektjében a laboratóriumi körülmények között folyó állatkísérletek során az említett toxin kevésbé ismert, sejtszintű hatásmechanizmusát is megvizsgálják. A programban új eljárásokat is alkalmaznak majd, együttműködve a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórházzal.
A nemzetközileg elismert szakemberek mellett az egyetem fiatal kutatókat, doktoranduszokat és hallgatókat is bevon a nagyívű munkába.