• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Innovatív egészségügyi vállalkozások

Lapszemle Forrás: medicalonline.hu

Az amerikai magazin listázza azokat a vállalatokat és embereket, amelyek és akik jelentős technológiai újításokat vezettek be és vittek sikerre.

Az idei listában az első ötven között négy orvosi–egészségügyi vállalkozás szerepel. A progresszív és egyben etikus gazdasági gyakorlattal foglalkozó Fast Company magazin évente több ezer kezdeményezést értékelve választja ki azokat a vállalkozásokat, amelyek szerinte alapvető változást fognak eredményezni a világban, és amelyek emellett innovatívak, érdekesek és megfizethetők – írja a medicalonline.hu portálja.

Mint arra a jövőkutatással foglalkozó dr. Meskó Bertalan (The Medical Futurist) felhívja a figyelmet, az idei ötven első helyezett között négy orvosi–egészségügyi vállalkozás is van: a One Medical a körzeti orvosi ellátás forradalmasítását ígéri, a Medtronic a cukorbetegség menedzselését könnyíti meg, a Headspace mindfulness applikációkat kínál, míg a Celmatix termékenység-előrejelző szoftvert fejlesztett.

A One Medical alapítója az orvos Tom X. Lee, akinek az volt a szándéka, hogy fejlessze körzeti orvosi rendelőjét. A cégnek ma 54 rendelője van USA-szerte, és az általa ajánlott minta révén kétharmaddal kevesebb az adminisztratív költség. A jól dizájnolt rendelők kisebb várakozási idővel működnek, és többek között táplálkozási szakembert és akupunktőrt is ajánlanak. A munka során a kezdetektől elektronikus feljegyzéseket használnak, a betegek video chat révén is kommunikálhatnak az orvossal, a prevenciót egészségügyi coaching mobilalkalmazás révén segítik. A receptek megújítása is elektronikus úton folyik, mindez a költségeket is csökkenti.

A 100 milliárd dollár értékű orvosi műszergyártó Medtronic tavaly szeptemberben kapott FDA-engedélyt új diabétesz menedzsment rendszere, a Mini­Med 670G forgalmazására. A Mini­Med drótnélküli kapcsolattal bíró inzulinpumpa és vércukor-monitor, ami folyamatosan követi a glükóz- és igazítja az inzulinszintet, így jóval kevesebb ujjbegyszúrásra van szükség (az eszközt a tradicionális módszerrel 12 óránként újra kell kalibrálni). A múlt évben a cég mobilapplikációt is indított, amely segít a cukorbetegeknek annak megtervezésében, hogy aktuálisan mit ehetnek, míg a következő fejlesztésük a testmozgás és testedzés adatait integrálja a rendszerbe.

A több mint 500 000 előfizetővel bíró Headspace évi 100 dolláros díjért cserébe az előfizetők meditációs praxisát segíti. Az applikáció támogatja a kezdőket félelmük legyőzésében, a tudatosság fokozása révén segítséget nyújt a pánikrohamok legyőzésétől kezdve a párkapcsolati problémák megoldásáig.