• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Rejtély: nyom nélkül tűnnek el a rendszerből

Lapszemle Forrás: szoljon.hu

A frissen végzettek többsége minden erőfeszítés ellenére szinte nyomtalanul eltűnik a rendszerből.

A kórházak manapság köztudomásúlag alacsony orvoslétszámmal látják el a betegeket. A frissen végzettek többsége minden erőfeszítés ellenére szinte nyomtalanul eltűnik a rendszerből. Dr. Haness János már letöltötte rezidensidejét a Hetényi Géza Kórház traumatológiáján Szolnokon. Ő családi kötődése miatt választotta ezt az intézményt – írja a szoljon.hu portálja.

Szüleim és nagybátyám is a kórházban dolgozott, „kitaposott út" vezetett tehát odáig, hogy én is orvos legyek – nyilatkozta dr. Haness János, aki jó szívvel gondol vissza a rezidenskorára. Mint mondta, olyan intézményben tölthette ezt az időszakot, ahol széles rálátást kapott a szakmára, lehetősége nyílt a fortélyok elsajátítására. Ráadásul – tette hozzá - a Hetényi traumatológiájának országos szinten is igen nagy presztízse van.

Az intézetben szinte minden szakmában szükség van az orvosok folyamatos utánpótlására, hiszen az országos átlaghoz hasonlóan nálunk is sok a nyugdíjkorhatárhoz közeli vagy nyugdíjas korú kolléga – fűzte mindezekhez dr. Péter Lívia, a kórház orvosigazgatója. Ám az utánpótlás kinevelése hosszú évek folyamata, így mindig várjuk a frissen végzett orvosokat. Ők a jelenlegi szabályozás szerint folyamatosan be tudnak kapcsolódni a rezidensi, illetve szakorvosi képzésbe – folytatta az orvosigazgató. Hosszú távon kell gondolkodnunk, hiszen a képzés sok időt és energiát vesz igénybe. Idén hét rezidens kapcsolódott be a munkába nálunk. Ez a létszám talán kevésnek tűnik, de országos viszonylatban mégis jelentős. A nagy egyetemi kórházakkal, klinikákkal szemben előnyt jelent számukra, hogy nálunk megfelelő szakmai irányítás mellett azonnal részt tudnak venni a közvetlen betegellátásban a pályakezdő orvosok – emelte ki dr. Péter Lívia.

Talán ennek is köszönhető, hogy azok a fiatalok, akik az elmúlt években rezidensként érkeztek hozzánk, szinte egytől egyig itt is maradtak, s ma már egyre rutinosabban kapcsolódnak be a mindennapi betegellátási feladatokba.

A jászberényi Szent Erzsébet Kórházban hat-nyolc rezidensnek tudnánk álláshelyet biztosítani, ezzel szemben idén egy fiatal orvos jelentkezett csak a meghirdetett helyekre, akit persze fel is vettünk – hangsúlyozza dr. Bálint Péter igazgató. A helyzet évek óta hasonló Jászberényben. Ennek egyik oka, hogy a rezidensképzés rendszere szerint hosszú időt kell nagy kórházakban, klinikákon eltölteni tanulóidejükből a fiatal szakembereknek. Így egyértelmű, hogy aki az országban marad, az megpróbál inkább nagyobb egészségügyi központban elhelyezkedni – vélekedett dr. Bálint Péter.

Az utóbbi időben meglehetősen kevés pályakezdő fiatal orvos jelentkezik a karcagi Kátai Gábor Kórházba dolgozni – nyilatkozta dr. Kapusi Lajos orvosigazgató. Jelenleg egy belgyógyász kolléganő vesz részt rezidensképzésben. Mi is érezzük, hogy egyre több fiatal orvos választja a külföldi munkát. A rezidensekre, amikor ezt a képzést befejezik, még újabb szakorvosi tanulóévek várnak, így hosszú időre kiesnek a gyógyításból. Mire szakorvosok lesznek, addigra harmincas éveik elejére jutnak el – húzta alá dr. Kapusi, hozzátéve azt is, szerencsére az utóbbi időben a volt rezidenseink közül többen visszajöttek hozzánk gyógyítani.

Hogy a későbbiekben sikerül-e itt tartani azokat a fiatalokat, akiknek az idősebb kollégák most átadják tudásuk legjavát? Remélhetőleg igen. Hiszen szerencsére a csábító külföldi munkák mellett létezik az a fajta megtartó erő is, amely jövőt kínálva ajánl alternatívát azoknak az ifjú szakorvosoknak, akik itthon szeretnék felépíteni egzisztenciájukat – emeli ki a lap.